Újabb egy hét hőség! Kibírod?

hőhullám

Egy gyenge hidegfront okoz néhány fokos lehűlést az északi megyékben, de szinte azonnal visszatér a hőség, ami ismét tartósnak ígérkezik.

Hétfőn egy gyenge hidegfront vonul át felettünk, főként az északi megyékben alakul ki egy-egy zápor-zivatar. Másutt sok lesz a napsütés és csapadékra is kicsi az esély. Délen már ma 35-36 C fok körül alakul a hőmérséklet, északon néhány fokkal enyhül a hőség, de ott is mindenütt 30 C fok felett csúcshőmérsékletek várhatóak.

Kedden lesz a hét talán leghűvösebb napja, de ez sem ad enyhülés 30-35 C fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk és sok lesz a napsütés. Az éjszakai órákban azonban sokfelé 15-20 C fokig csökken a hőmérséklet, ami némi esélyt ad a lakások hűtésére.

Szerdától aztán ismét magasabb tovább melegszik az időjárás. Továbbra is egy anticiklon határozza meg hazánk időjárását, így szinte zavartalan lesz a napsütés. Napközben már 35-37 C fokra számíthatunk.

Csütörtöktől aztán kissé megváltozik az időjárás jellege. Bár marad a hőség, de labilisabb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, és ennek hatására a délutáni órákban nagyobb esély mutatkozik a záporok, zivatarok kialakulására. Csütörtökön főként nyugaton alakulhatnak ki záporok-zivatarok, de a hőség is ekkor tetőzik, 35-39 C fokra számíthatunk.

Pénteken aztán kettészakad az ország. A nyugati megyékben élőknél már enyhül a hőség. Északi széllel néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik, miközben keleten megmarad a hőség. Záporokra és zivatarokra is inkább nyugaton mutatkozik nagyobb esély. Nyugaton 30, keleten még akár 37 C fokos csúcshőmérséklet is előfordulhat.

A hétvégén egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, a napsütés mellett, és napról-napra Keleten is mérséklődni kezd majd a hőség. Fázni azonban biztos nem fogunk, hiszen a csúcsértékek 29-33 C fok körül alakulnak majd. A jövő hét átlag körüli nyári időt ígér.

A tartós hőség erősen igénybe veszi szervezetünket. Legyünk ezért óvatosak, és figyeljünk a közlekedés során. Különösen a gyermekek és idősek, szív- és érrendszerei megbetegedésben szenvedőket terheli meg a tartós kánikula.

Az ország nagy részén marad a harmadfokú hőségriadó, az északi megyékben átmenetileg csak másodfokú figyelmeztetés van kiadva.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.