Tetőzik a hőség 38 C fokkal, harmadfokú figyelmeztetéssel, de jönnek a viharok!

Hőség és kánikula

A mai napon tetőzik a hőség, 38 C fokot is mérhetünk, de délután már károkozó zivatarok is lehetnek!

A délkeleti országrészben harmadfokú, azaz a legmagasabb figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Itt helyenként 38 C fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet és napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 29 C fokot is.

Az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés van kiadva a hőség miatt, egyedül az Északkeleti megyékben van kilátása némileg kellemesebb időjárásra.

Ma a délelőtti órákban az északkeleti megyékben várhatóak zivatarok, majd némi szünet következik, és késő délutántól a Dunántúl keleti felében egyre többfelé pattannak majd ki zivatarok, amelyek fokozatosan haladnak majd keleti irányba.

A zivatarokat heves kísérőjelenségek kísérhetik, így jégeső (2-4 cm jég) viharos kifutószelek (60-80 km/óra) és lokálisan jelentős csapadék (15-30) mm.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Tolna, Fejér, Komárom, és Bács-Kiskun megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt. Ettől keletre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ma tehát egyszerre kell odafigyelni a hőségre, az erős UV sugárzásra, majd a délutáni, esti órákban a heves zivatarokra. Legyünk körültekintőek.

Kedden még a reggeli órákban előfordulhatnak zivatarok, majd csökken a felhőzet. Némileg, pár fokkal mérséklődik a meleg, 27-36 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek. Estétől aztán újra egyre többfelé várható zivatar északnyugati irányból.

Szerdától tovább csökken a kánikula, újabb zivatarok mellett.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.