Rekordszáraz év követte a rekordesőket

 

rekordszáraz évA 2010-es év minden rekordot megdöntött csapadék tekintetében. Soha annyi eső nem esett a mérések óta mint a 2010-es esztendőben. Ezzel szemben a 2011-es év új rekordot hozott soha ilyen kevés csapadék nem esett a hazánkban, mint tavaly.

A 2011-es év a mérések kezdete óta legszárazabb év volt hazánkban.Országos átlagban mindösszesen 404,4 milliméter csapadék hullott, ami a 2000-es év rekordját adta át a múltnak. A rekordszárazságnak csak azért nem volt drámai a hatása, mert a tavaszi, kora nyári időszakban, még kitartott a tavalyi csapadékos év talajvíztartaléka, és a nyári időszakban is volt némi csapadék. A szárazság az őszi időszakban erősödött fel, így a mezőgazdaságot kevésbé  érintette. Az egy mérőponton mért rekord azonban nem dőlt meg. Itt még a 2000-es év év szegedi adata tartja magát, amikor is 203 mm csapadék hullott. Ez már a sivatagi éghajlatnak megfelelő csapadékmennyiség, holott ebben az évben volt a nagy tiszai árvíz is.

Bátran feltehető a kérdés, hogy mindez az éghajlatváltozás következménye-e? Nos, ha belegondolunk abba, hogy a 2010-es év a rekord csapadékokról szólt, akkor a kérdésre a válasz egyértelmű igen. A 2010-es év országos átlagban 985 milliméter csapadék esett, és az abszolút rekord is megdőlt 1555 milliméter csapadék hullott egyetlen mérőhelyen, és a média az áradásokról és belvizekről szóló hírekkel volt tele.

A rekordszáraz és rekordcsapadékos év egymásutánisága még beleférne az éghajlat természetes ingadozásába, de észrevehető, hogy az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá válnak az időjárási szélsőségek. Korábban a csapadékos és száraz időszakok csoportosulva jelentkeztek, míg napjainkban a rekordszárazságot rekordcsapadék is követheti, amire korábban nem volt példa.

A jövőben az előrejelzések szerint a szárazodás lesz jellemző a Kárpát-medencére. A nyári hőmérsékletek növekednek majd, míg a csapadékmennyiség még tovább fog csökkeni.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.