Jön az első igazi hőhullám!

Hőség és kánikula

Az idei nyár eddig nem kényeztette el a nyár szerelmeseit, de az előttünk álló napokban megérkezhet az első igazi hőhullám. Igaz nem tart majd sokáig…

Ismétlődő hidegfrontok gátolták a tartós kánikula kialakulását ezidáig, ám mostvalódi hőség körvonalazódik. A jövő hét elején akár 36 C fokot is mérhetünk majd kora délután.

Dél felől ugyanis egyre melegebb és száraz légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe. Pénteken még csak 26-329 C fokra számíthatunk, de szombaton már szinte mindenütt 30 C fok felett alakul a nappali csúcshőmérséklet, helyenként akár 33-34 C fok is lehet.

Csapadékra nem kell számítanunk, de a délután megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan, az ország kis területén előfordulhat egy-egy hőzivatar. Szombaton erre nagyobb esély a Dunántúlon, vasárnap inkább az Északi-középhegységben van esély. De hangsúlyozzuk, hogy a napsütésé lesz a főszerep, és zivatarra csak igen kevés helyen van esély.

A hétfői napon még tovább fokozódik a hőség akár 30-35 C fokot is mérhetünk, továbbra is sok lesz a napsütés, de hőzivatar kis eséllyel előfordulhat ekkor is.

Kedden aztán ha lehet még tovább fokozódik a hőség, akár 31-36 C fok is lehet, de késő délutántól már változás kezdődik időjárásunkban. A mostani előrejelzések szerint ugyanis kedd estétől egyre nagyobb esély van a zivatarok kialakulására. Szerdán már a Dunántúlon visszaeshet a hőmérséklet, és egyre több csapadékra van kilátás.

Az előttünk áló öt napban azonban a meleg és a hőség lesz a meghatározó. Mivel a napállás is igen magas, és a levegő páratartalma is alacsony, ezért nagyon erős lesz az UV sugárzás, amely akár az extrém erős fokozatot is elérheti. Ez azt jelenti, hogy 1-15 óra között akár 15 perc alatt is leéghetünk. Legyünk tehát óvatosak, és ügyeljünk a szükséges folyadékpótlásra is. Részletekes hőség oldalunkon talál.

[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.