Itt a lehűlés forgatókönyve – rengeteg eső lehet!

vihar

Vasárnap végre megérkezik a várva várt lehűlés, zivatarokkal, felhőszakadással, és néhol rengeteg esővel.

Vasárnap véget ér a valaha volt leghosszabb hőségriadó, és nem lesz csendes az enyhülés. Szombaton tetőzik a hőség, de a változás jeleként, már több lesz a gomolyfelhő felettünk, és a délutáni-esti órákban a megnövekvő gomolyfelhőzetből, nagyobb eséllyel nyugaton már kialakulhatnak záporok-zivatarok. Ennek ellenére ez lesz az egyik legmelegebb nap 34-39 C fokot mérhetünk majd országszerte.

Vasárnap aztán megkezdődik a lehűlés is, először még inkább csak a nyugati országrészben. Erőteljes lesz a gomolyfelhőképződés, majd a felhőzet is elkezd megvastagodni, és délután egyre többfelé várható zápor-zivatar, a Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadással.

A Dunántúlon már északi irányba fordul a szél, és egyre erősebbé válik, keleten még marad a meleg déli szél. Az ország hőmérsékleti szempontból kettészakad, nyugaton már egyre több helyen lesz 30 C fok körül, vagy az alatt a hőmérséklet, addig keleten, még akár 37 C fokos hőség is lehet.

Hétfőn aztán fokozatosan mindenütt beborul az ég, legtovább a keleti országrészben élőknek kell kibírnia a napsütés. Nyugatról kelet felé egyre többfelé ered el az eső, ami záporok, zivatarok formájában hull majd. A mostani modellszámítások szerint jelentős csapadékra van kilátás, a jövő héten összességében helyenként akár 50-100 mm csapadék is hullhat, de sajnos lesznek olyan helyek is, ahol csak 5-10 mm csapadék hull majd. A hőmérséklet ekkor már keleten is csökkeni kezd, de megmarad a kétarcúság. Míg nyugaton már csak 24-28, addig keleten még 28-33 C fokra számíthatunk.


Modellszámításokon alapuló várható csapadékmennyiség. Forrás: met.hu

Kedden aztán erősen felhős ég mellett ismét többfelé kell csapadékra számítani, délen és keleten lehet kevesebb felhő és csapadék. A hőség keleten is véget ér, már országszerte csak 20-27 C fok körül alakulnak a csúcsértékek.

A folytatásban aztán csökken a csapadékhajlam, és ismét szárazabb, naposabb időjárás vár ránk, de a mostani számítások szerint a hőség egy ideig biztos nem tér vissza.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.