Hőségriadó, majd sok eső

Hőség és kánikula

Az országos tiszti főorvos péntek-szombat-vasárnapra hőségriadót rendelt el,jövő héten érkezhet a lehűlés.

A mai naptól kezdve hőségriadó lépett életbe. A legtöbb megyében a napi középhőmérséklet 25 illetve 27 C fok felett alakul majd, csak az ÉK és Nyugat-dunántúli megyékben lesz némileg enyhébb az időjárás.

Pénteken a napi csúcshőmérséklet 29-33 C fok körül alakul majd, délelőtt még csak nagyon kevés helyen délután már kicsit nagyobb területen alakulhatnak ki hűsítő záporok-zivatarok, amelyeket akár felhőszakadás is kísérhet.

Zivatarok környezetében erős, akár viharos is lehet a szél, és a hőmérséklet 20-25 c fokra is csökkenhet. Ettől függetlenül az ország nagyobb részén nem várható csapadék és a napsütés lesz a meghatározó.

Szombaton és vasárnap még tovább emelkedik a hőmérséklet, vasárnap akár 35 C fokot is mérhetünk majd az ország legmelegebb pontjain. A napsütés is egyre zavartalanabb lesz, ugyanis szárazabbá válik a levegő, így csökken a zivatarok kialakulásának esélye is.

A hajnali órákban 20 C fokig hűl majd le a levegő, ennél hűvösebb csak nyugaton és az északi országrészben lesz majd.
Nagyon erős lesz az UV sugárzás is, legyünk tehát óvatosak a napon, védekezzünk a nap káros sugárzása ellen megfelelően!

Hétfőn aztán egy hidegfront érkezik majd, fokozatosan megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kell záporra, zivatarra számítani, heves zivatarokra is jó esély mutatkozik. Jelentős csapadékra van kilátás ismét, és a csapadékos időjárás a hét közepéig kitart majd. A hőmérséklet is visszaesik, de hideg nem lesz 24-29 C fokos hőmérsékletekre számíthatunk majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.