Hőségriadó és jó tanácsok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos 2013. július 24-én 00.00 órától 2013. július 26-án 24.00 óráig elrendelte a hőségriasztás II. fokozatát.

Az előrejelzések alapján eleinte a Dél-dunántúli megyékben, majd egyre inkább az ország többi területén is az átlaghőmérséklet meghaladja majd a 25 C fokot.

A leghűvösebb északkeleti megyékben várható, legmelegebb délnyugaton lesz. A hőség napról napra fokozódik. A jövő hét elején akár 38-40 C fok is várható, és az éjszakai órákban sem hűl le a levegő, az átlaghőmérséklet akár 27-28 C fok is lehet majd.

A jelenlegi előrejelzések szerint kedd-szerdán jöhet majd csak lehűlés, aminek mértéke egyelőre bizonytalan, a mostani modellfutások alapján az ilyenkor megszokott átlaghőmérsékletre csökken majd vissza a levegő hőmérséklete, tehát a legmelegebb napokhoz képest 10-15 C fokos lehűlés is jöhet, még jelentős bizonytalanság mellett.

A hőség(riadó) fokozatai:

I. fok: Figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.

II. fok: Riasztás: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot.

III. fok: Riadó jelzés. Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri a napi középhőmérséklet a 27°C-ot.

Maradjunk a hűvös helyiségekben!

Hőség idején a legfontosabb, hogy lehetőleg maradjunk hűvös helyen, és 11-15 óra között lehetőleg semmiképpen ne tartózkodjunk tartósan a napon. Az ÁNTSZ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat hőség idejére:

Nappal árnyélkoljunk, hogy a napsütés minél kevésbé melegítse fel a szobát. Éjszaka, ha megengedhető nyissa ki az ablakokat, ajtókat és így hűtse a szobát. Különösen az északi és keleti nyílászárók nyitva tartása lehet hatékony.

Kapcsolja ki otthona elektromos berendezéseit, mert ezek is hőt termelnek. Különösen igaz ez a hagyományos izzókra.

Akasszon ki nedves törülközőket, ezzel hűti a szobát (de növelheti a páratartalmat, ami nehezebben elviselhetővé teszi a meleget). A szubjektív hőérzetet is lehet befolyásolni. A világos, hideg színű tapétával, festékkel borított helyiségek hidegebb hatásúak, mint a meleg színek.

Igyon sok folyadékot, és figyeljen oda az idősekre, betegekre és gyermekekre. Ne felejtse el, hogy a hőség ingerülté teszi az embereket, tudatosítsa ezt, és legyen türelmes! [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.