Extrém erős hőhullám érkezik, 40 C fok feletti hőmérséklettel!

Hőség és kánikula

Az év talán utolsó, de legerősebb hőhullámában lesz részünk a jövő héten. Sokfelé lesz 37-38 C fok, de jó esély van rá, hogy a 40 C fokot is meghaladja a hőmérséklet.

Az előttünk álló napokban egy anticiklon határozza meg időjárásunkat, alig lesz felhő az égen, és sok lesz a napsütés. Ráadásul dél felől egyre forróbb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.

E két tényezőnek köszönhetően napról-napra egyre melegebb lesz. Már vasárnap is 30-34 C fok körül alakul majd a csúcshőmérséklet, de a jövő héten napról-napra tovább fokozódik a hőség.

Hétfőn országszerte 32-36 C fokot mérhetünk, de kedden és szerdán már országszerte 34-38 C fokokat mérhetünk majd. A melegebb délen, a „hűvösebb” északkeleten lesz.

Csapadékra ebben az időszakban kicsi az esély, legfeljebb a nyugati határszélen alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar.

Csütörtökön és pénteken kicsit több lesz a felhő felettünk, és az északi területeken kis eséllyel zápor-zivatar is kialakulhat, de a hőség nem csökken. Délen már 39 C fokot is mérhetünk, míg a szerencsésebb felhős helyeken csak 32-35 C fok lesz a csúcsérték.

Szombattól aztán ismét zavartalan lesz a napsütés és a hőmérséklet még tovább emelkedik. Ezen a napon már az ország több pontján mérhetünk majd 40 C fok feletti hőmérsékletet is.

Vasárnap még jó eséllyel kitart a 40 C fokos hőség. Ezt követően bizonytalanabbá válik az időjárás, maradhat az extrém hőség, vagy kis mértékben mérséklődhet, de a kánikula mindkét esetben folytatódik, csak annak mértéke a kérdéses. Jelentősebb lehűlésre leghamarabb augusztus közepén van esély.

A mostani hőhullám a legerősebbnek ígérkezik az idei évben. Sajnos az éjszakai hőmérsékletek is nagyon magasak lesznek, a hét második felében már mindenütt 20-25 C fokos éjszakákra számíthatunk, az az ilyenkor sem mérséklődik jelentősen a meleg.

hőség

Ráadásul jó esély mutatkozik arra, hogy a hőhullám tartós lesz. Egy hetes hőség biztos, de némi bizonytalanság mellett akár két hetes hosszúságúra is nyúlhat a hőhullám.

A jövő héten hőségriadóra is készülhetünk, szinte biztos, hogy a legmagasabb harmadfokú készültséget rendelik el az állami szervek.

Az extrém meleg nagyon megterheli szervezetünket, különösen az időseket, fiatalokat és a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket. Vigyázzunk rájuk!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.