Erős hőhullám, hamarosan hőségriadó jön!

Nagyon erős hőhullám köszönt be az elkövetkező napokban, bár eddig sem fáztunk. Hamarosan hőségriadó is várható.

Az elmúlt napokban is igen meleg volt, de a hőmérséklet csak kevés helyen emelkedett 30 C fok fölé. Az elkövetkező napokban azonban tovább erős felmelegedésre kell számítanunk, a hétvégén akár 38-40 C fokot is mérhetnek majd a déli megyékben.

A hét közepén még az éjszakák viszonylag hűvösek lesznek, ezért érdemes szellőztetni, hűteni a lakást. A hét végére már csak kevés helyen csökken majd 20 C fok alá a hajnali hőmérséklet. Csapadékra legfeljebb a keddi napon lehet számítatni ÉK-en egy-egy elszórt zivatarból. Egyébként mindenütt száraz, csapadékmentes lesz az időjárás.

A nappali hőmérsékletek napról napra emelkednek. Kedden még lesznek helyek az országban, az északi megyékben, ahol 30 C fok alatt marad a hőmérséklet, de a déli megyékben már ekkor is 34 C fok várható. A szerdai napra a Dél-Dunántúlra már másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Erre akkor kerül sor, ha a napi átlaghőmérséklet 25 C felett alakul. Várhatóan a hőségriasztást az elkövetkező napokban az ország többi részére is kiterjesztik.

Két hétig is kitarthat a meleg

A jelenlegi előrejelzések szerint a hőhullám hétfőig kitart, majd augusztus első napjaiban jöhet egy egyelőre igen gyengének ígérkező lehűlés, ám ekkor is az átlag körüli, vagy afeletti hőmérsékletekre számíthatunk.

Jelentős csapadékra a mostani modellfutások alapján az elkövetkező két hétben nem kell számítani, inkább csak helyi záporok-zivatarok fordulhatnak elő az időszak második felében.

Legyünk óvatosak, mert a fokozódó hőség nagyon megterheli szervezetünket, különösen az idősek, és gyermekek, valamint a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg a hőség. E mellett az UV-sugárzás is igen erős lesz. A hőség egyészségügyi kockázatairól hőségriadó térképünkön olvashat.  [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.