Döbbenetesen hosszú hőhullám – nem látni a végét!

hőhullám

Olyan hosszú hőhullám áll előttünk, hogy egyelőre nem látni a végét. Tíz napig szinte biztosan marad a hőség, de könnyen lehet ennél hosszabb hőhullám is.

Időjárásunkat egy anticiklon határozza meg, és e mellett dél felől száraz, és forró szubtrópusi légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe. Ez biztosítja a túlnyomórészt száraz, és rendkívül forró időjárást.

A mostani modellfutások szerint 10 napig szinte biztosra vehető a tartós hőség, 33-37 C fokos nappali csúcshőmérsékletekkel. Nem zárható ki azonban egy-két fokkal még ennél is melegebb az ország legmelegebb területein, így akár 38, esetleg 39 C fokos csúcsértékek sem zárhatóak ki.

Éjszaka sem várható jelentős enyhülés, általában 19-24 C fokig hűl csak a levegő hőmérséklete. Éppen emiatt az országos tisztifőorvos a mai naptól harmadfokú hőségriasztás rendelt el, ami igen hosszúnak ígérkezik.

Mikor lesz vége a hőségnek?

Egyelőre nem látszik a hőség vége. Az európai ECMWF modell 10 napra tudja számítani a várható előrejelzést, és ez végig hőséggel kalkulál a Kárpát medencére.

Az amerikai GFS modellrendszer 15 napig lát előre, de ez is végig az átlagosnál lényegesen melegebb időjárással számol, azaz hőséggel. A 15 különböző modellfutás között kicsi az eltérés, tehát szinte biztosra vehető a hőség. Nagyjából 7-10 nap múlva kezdenek el szórni a tagok kisebb mértékben, tehát ekkortól van egy kis esély, hogy változik az időjárás jellege, de a tagok többsége ekkor is átlag feletti hőmérséklettel számol.

Jelenleg tehát nem látjuk mikor lesz vége a hőségnek. Átmeneti enyhülést csak a helyi záporok-zivatarok adhatnak, de a mai és holnapi napot leszámítva ezek esélye is igen csekély.

Véget nem érő hőség..

Marad tehát a tartós legalább tíz napos extrém erős hőhullám. Bár a modellek 15 napig jeleznek hőséget a tapasztalatok szerint ilyen időtávra ezek még nem kellően megbízhatóak, így van esély arra, hogy augusztus 20-a körül változzon az időjárás jellege.

Bár a mostani hőhullám igen kellemetlen korántsem szokatlan. A meteorológiai feljegyzések szerint augusztus második fele általában már enyhébb és változékonyabb, bár tény, hogy volt olyan év, például 1992-ben, amikor az egész augusztus forró, és csapadékmentes volt. Reméljük, hogy nem az a forgatókönyv ismétlődik meg.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.