Brutális, pénteken már 35 C fok lesz – jön az első hőhullám!

hőség

Megbolondul időjárásunk. Ma még hűvös időnk lesz, záporokkal, pénteken már 35 C fokot is mérhetünk. Jön az első kánikula!

Nagyjából szerdáig marad az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás, csütörtökön Afrikából forró légtömegek érkeznek. De lássuk a hét időjárását részletesen!

Ma még sok lesz felettünk a felhő, és a Dunántúl keleti felén elszórtan, az Alföldön még többfelé lehet zápor, zivatar. Délutántól már nyugat felől megkezdődik a felhőzet csökkenése, de keleten még többfelé kialakulhat felhőszakadás is, legjobb eséllyel a Tiszántúlon és délkeleten. 19-24 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden és szerdán változóan , néhol erősen felhős időnk lesz és kedden kevesebb, míg szerdán többfelé lehet zápor, zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke 22-27 C fok körül alakul.

Csütörtökön Afrika!

Csütörtökön drasztikus fordulatban lesz részünk. Dél felől, afrikai forró légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe. Túlnyomórészt napos időnk lesz, csak elvétve fordulhat elő még egy-egy zápor.

A hőmérséklet meredeken emelkedik 28-32 C fok várható a kora délutáni órákban.

Pénteken már igazi hőségben lesz részünk, a keleti országrészben a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 35 C fokot is. Nyugaton kissé hűvösebb lesz, ott 27-31 C fok várható. A mostani számítások szerint egy gyenge hidegfront közelíti meg a nyugati országrészt, így ott intenzívebb lesz a gomolyfelhő képződés és nagyobb eséllyel alakul ki zápor-zivatar is az ország nyugati területein.

Ugyanakkor dél felől fokozódik a forró, afrikai levegő beáramlása, ezért erős lesz a dél szél.

Szombattól aztán érdekes kettősség jelenik meg az országban. A Dunától keletre kitart a hőhullám 31-35 C okokat mérhetünk majd. Eközben a Dunántúlon kissé enyhül a hőség és kellemes nyári időjárásban lesz részünk 25-30 C fokos csúcshőmérséklettel. Nyugaton egy-egy zápor-zivatar is kialakulhat.  Ez a kettősség lesz jellemző vasárnap is.

Megérkezik tehát az első hőhullám, ami igazán kemény a keleti országrészben lesz, de a középső területeken is az év első igazi nyári időszakára készülhetünk majd. A nyugati határszélen élők számára a hőség elviselhető lesz.

Készüljünk a hőségre!

Mivel ez lesz az idei első hőhullám, és nagyon gyorsnak ígérkezik a felmelegedés, érdemes rá felkészülni, különösen azoknál, akik érzékenyek a hőségre. Hőségtérképünkön követhető lesz majd a kánikula alakulása, és a vele járó egészségügyi kockázatok.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.