Brutális hőség jön, a 40 C fokot közelítjük majd!

hőhullám

Tartós és erős hőhullám érkezik, a jövő hét közepén, helyenként a 40 C fokot is megközelíti majd a nappali csúcshőmérséklet.

A mai naptól kezdve egyre melegebb és szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Északról egy felhőoszlató anticiklon, míg délről egyre melegebb levegő érkezik hazánkba és ennek köszönhetően alakul majd ki az idei első igazi hőhullám.

Szerdán eleinte még lehetnek felhősebb körzetek, ám ezek fokozatosan feloszlanak és tartósan kisüt a nap. Ezen a napon még gomolyfelhők lehetnek az égen, de csapadék már nem várható. 28-31 C fok várható napközben. Csütörtökön hasonló idő lesz, pénteken azonban már szinte teljesen felhőmentes lesz az ég felettünk. A kánikulát, ekkor még enyhíti az északkeleti szél, és az erősebb éjszakai lehűlés.

A kánikula aztán szombaton kapcsol magasabb fokozatba. Napról-napra egyre melegebb lesz, és a légmozgás is mérséklet marad. Szombaton már 31-33 C fok körül alakulnak a hőmérsékletek, majd vasárnap már 32-35 C fok valószínű. Ekkor már éjszaka is 17-21 C fok körül alakulnak a minimumhőmérsékletek, tehát az éjszakai levegő sem lesz kellően hűvös.

A jövő héten tovább fokozódik a meleg, ami már bátran nevezhető hőségnek. Hétfőn már 33-37 C fok körül alakulhatnak a nappali csúcsértékek. Kedden pedig néhány helyen már akár 38 C fokig is emelkedhet a levegő hőmérséklete.

A hőség a mostani számítások szerint szerdáig kitart, csütörtöktől kis mértékű lehűlésre számíthatunk, de igazi felfrissülés nem várható még ekkor sem, csak 30 C fok körüli értékre hűl vissza majd a levegő hőmérséklete.

Az előttünk álló hőség nagyon megterhelheti szervezetünket, érdemes tehát már most felkészülni rá, a házak nappali árnyékolásával, és éjszakai szellőztetéssel.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.