Amerikában már 17 autóban felejtett gyerek halt meg a hőség miatt

autó gyermek hőség

Az Egyesült Államokban minden évben három tucat gyermek leli halálát, azért, mert szüleik benne felejtik őket az autóban. Idehaza ilyesmi szerencsére nem történt ezidáig, de legyünk óvatosak!

A San Francisco-i Egyetem kutatója szerint évente átlagosan három tucat gyermek veszíti életét a hőségben az autókba zárva. Vagy szüleik felejtik őket bent, vagy bemásznak az autóba, és nem tudnak onnan kijönni. Az elmúlt húsz évben 670 gyermek vesztette életét ilyen módon.

A weather.com amerikai időjárási portál most felkarolta a témát, egy erre az ügyre alakult civil szervezettel közösen, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.

Bár azt gondolnánk nincs az a szívtelen szülő, aki elfelejtkezik gyermekéről, sajnos mégis előfordulnak ilyen tragédiák.  Legyünk tehát nagyon óvatosak és vigyázzunk gyermekeinkre.

A zárt autó ugyanis nagyon gyorsan képes felforrósodni, akár 25 C fokos kinti hőmérséklet elegendő a tragédiához. A felmelegedést sok minden befolyásolhatja, így az autó színe, a nap beeséséi szöge, és természetesen az árnyék is.

A veszély attól is függ, milyen pici a baba, minél kisebb a gyermek, annál érzékenyebb a hőségre. Azt se felejtsük el, hogy a letekert ablak nem jelent megoldást, ugyanis az autó egésze ettől függetlenül képes úgy felforrósodni, hogy a letekert ablak sem előzheti meg a tragédiát.

Vigyázzunk tehát gyermekeinkre, és a mostani időjárás mellett egy percre se hagyjuk őket az autókban. A modellszámítások szerint vasárnapig egész biztos kitart, sőt a hétvégén még inkább fokozódik a hőség, majd csak a jövőhét elején jöhet lehűlés.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.