Hőség, hidegfront, majd újra hőség

Ma tetőzik a hőség, veszélybe kerül a valaha mért legmagasabb hőmérséklet is, amit 2007-ben mértek (41,9 C). Éjszaka hidegfront érkezik, viharos széllel, de néhány nap múlva visszatér a hőség.

Ma éri el csúcspontját a hőség. Felhő nemigen lesz az égen és a déli megyékben több helyen is 40 C fok fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála. Az esti órákban már megközelíti hazánkat az a hidegfront, ami némi enyhülést hoz. Az északnyugati megyékben megjelennek az első felhők, de csapadékra még ne számítsunk.
Az éjszakai órákban némileg megnőnek, majd a felhők, és helyenként főként északnyugaton zápor-zivatar is kialakulhat. A hidegfront viharos széllel érkezik, főként északnyugaton 70-100 km/órás szélsebesség is várható.
A hidegfront kevés helyen ad csapadékot, csak elszórtan várható zivatar, de heves zivatarok sem zárhatóak ki.
Kedden kicsit több lesz a gomolyfelhő felettünk, és főként a kelet, északkeleti megyékben elszórtan előfordulhat zápor-zivatar. A hőmérséklet visszaesik, a mai 36-40 C fok helyett 27-31 C fok várható. Marad tehát a meleg, de némileg enyhül a hőség.
A hőség azonban nagyon gyorsan visszatér. Napról napra emelkedik majd a hőmérséklet és a hétvégére ismét 33-38 C fok körüli hőmérsékletekre kell számítani. Jelentősebb csapadékra egyelőre kilátás sincs és a legfrissebb modellfutások szerint akár a jövő hét végéig kitarthat a hőség.

Legyünk óvatosak, mert a hőség nagyon megterheli szervezetünket, növeli a halálozási rátát is (lásd hőségtérképünkön). A mai napra még az ország döntő részében harmadfokú hőségriasztás van érvényben. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.