Hétvégéig hőség!

Szerdán is megdőlt a melegrekord és a héten további csúcsok várhatóak. A hétvégéig még kitart a meleg, de szombaton már zivatarok is várhatóak. Kis összefoglaló a hőségről, és arról mire érdemes ügyelnünk.

Szerdán 37,3 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat a Bács-Kiskun megyei Kelebián. Ezzel új rekord született, de megdőlt a fővárosi csúcs is. Vélhetően ez lesz a helyzet ma is. Az 1908-as rekordértéke 37,0 C fokot Nyíregyházán jegyezték fel, ez ma megdőlhet a déli megyékben.

A jelenlegi modellfutások szerint a hőség még a hétvégéig kitart. A tetőzés a holnapi napon várható, amikor országszerte 33-37 C fokig emelkednek a hőmérsékletek. A szombati napon egy leheletnyivel már hűvösebb lesz, és több esély van a zivatarok kialakulására, de marad a sok napsütés továbbra is.
Vasárnap már több lesz a felhő felettünk, és egyre többfelé kell záporok és zivatarok kialakulására számítanunk, de napsütés is lesz és marad a meleg idő, csak néhány fokot csökken majd a hőmérséklet. Fülledt időnk lesz 30 C fok körüli hőmérsékletekkel.

Hétfőn és kedden már érdemi lehűlésben lesz részünk, a mostanihoz képest mintegy 10 C fokot esik vissza a hőmérséklet és erősen felhős idő mellett záporok és zivatarok várhatóak továbbra is.

Mire figyeljünk a hőség idején?

A hőség nagyon megterheli szervezetünket, erről sokat lehet olvasni. Kevésbé ismert, hogy a hőségnek komoly egészségügyi kockázata is van. A magas átlaghőmérséklet különösen a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők szervezetét terheli meg. ebben az időszakban sajnos megugrik a halálozások száma, ezért fordítsunk különös figyelmet az idősekre és a betegekre. Az idősek mellett a kisgyermekekre is érdemes külön figyelni. Ha lehet, kerüljük a fizikai munkát, mert ez további rizikófaktor jelent.

Hőségtérképünkön tájékozódni lehet a hőség egészségügyi kockázatairól, és arról, hogy az adott napon, statisztikailag várhatóan mennyivel növekszik a halálozási ráta. A mostani hőség idején mintegy 20-40 %-kal is növekedhet a halálozás mértéke, érdemes tehát odafigyelnünk.

A szemet is károsítja

A hőség mellett az erős ultraibolya sugárzásra is figyelni kell. A magas napállás, és a kevés felhőzet miatt a szabadban igen sok sugárzás ér minket. A bőr leégési ideje mintegy negyed óra. A bőrfelület védhető különböző naptejekkel, kevesebb figyelmet kap azonban a szem védelme. Holott ez is nagyon fontos lenne, hiszen a napsugárzás ronthatja színlátásunkat, vagy éjszakai látásunkat, időskorban szürkehályogot eredményezhet és egyéb szembetegségek is köthetőek hozzá. Különösen érzékeny a gyermekek szeme, ezért náluk is ajánlott a napszemüveg viselete.

Nagyon fontos, hogy olyan napszemüveget vásároljunk, amely biztosan véd a káros UV sugárzás ellen (Pl.: Replay napszemüveg, Oakley, stb.). Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegen egy kis címkén fel kell tüntetni, hogy megfelel a szabványnak, valamint hogy általános vagy speciális célra készült-e (például síelőknek, akik nagyon magas sugárzásnak vannak kitéve).

Növeli az agressziót is

Aligha kell tudományos végzettség ahhoz, hogy tudjuk a hőség idején fokozódik az agresszió is. Ingerültebbek és türelmetlenebbek vagyunk, ami jól meglátszik a közlekedési balesetek megugrásában is. Az Egyesült Államokban az 1960-as években figyeltek fel arra a jelenségre, hogy a zavargások száma és hevessége ugrásszerűen megnő, amint az átlaghőmérséklet 27 C fok fölé emelkedik. De jellemzően az erőszakos bűncselekmények száma is növekszik ebben az időszakban. Legyünk türelmesek! [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.