Horvátország időjárás

[horvatorszag_idojaras]

Horvátország elhelyezkedése és ennek hatása az időjárásra

Horvátország a Balkán-félszigeten található, amely időjárásának jellegét is meghatározza. Az ország két nagy részre tagolódik. Az egyik Belső-Horvátország, a másik pedig a tengerparti Horvátország.

Belső-Horvátország alatt az országnak a nem tengerparti területeit értjük, ez Magyarországtól délre található, zömében alföldi jellegű terület kisebb dombsági területekkel. Ezen terület időjárása a dél-magyarországi területek időjárásához hasonlítható, azonban annál erősebb a kontinentális jelleg. Ez annyit jelent, hogy a nyarak melegebbek, és olykor szárazabbak,  tél pedig hideg, de csapadékosabb, mint a magyarországi. Ennek oka, hogy itt erősebben érződik a mediterrán hatás, és a téli mediterrán ciklonok igen nagy csapadékot adnak.

A tengerparti Horvátország, ahogy nevéből is kiderül a tengerpart melett húzódik több száz km hosszúságban. Időjárásának meghatározója a mediterrán jelleg, azaz a száraz, forró nyár, és az igen csapadékos tél. Kevesen tudják, de Európa legcsapadékosabb területe a dél-horvátországi, montenegrói tengerpari menti hegyvidékek, ahol előforult 5000 mm-nél is több csapadék egyetlen év alatt. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel.

Ez az időjárás ideális a nyaralás szempontjából is. Nyáron nem túl forró, sem túl hideg, éppen kellemes, mindez kiegészülve a csodálatos tengerparttal és a mediterrán tájjal. Éppen ezért is van az, hogy a part közelében ezernyi szálláshely található. Horvátország apartman tekintetében pedig Európa egyik legmeghatározóbb területe.