Horvátország időjárás


a hét napjaia hét napjaicsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadékcsapadék

Horvátország időjárása most

14°C

  Derült

Páratartalom:

Légnyomás:

Szélsebesség:

Szélirány

Látótávolság

82 %

983 mb

11 km/ó

ÉÉK

6 km

Horvátország időjárás előrejelzés mára

Időjárás jellege:  Zápor

Várható nappali csúcshőmérséklet: 20°C

Hajnali minimumhőmérséklet: 13°C

Várható csapadék: 0 mm

Veszélyjelzés: 

12°C

14°C

14°C

11°C

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

1.

Apr

Apr

Apr

Apr

Apr

Apr

Apr

May

  Zápor

Záporok

Záporok

Záporok

Záporok

   Napos

   Napos

   Napos

0 mm

0 mm

1 mm

0 mm

14 mm

0 mm

0 mm

0 mm

KIS ESŐ

ESŐS!

Horvátország várható időjárása

 
Hosszútávú előrejelzésa hét napjaia hét napjai

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

May

May

May

May

May

May

May

   Napos

   Napos

   Napos

   Napos

   Napos

   Napos

   Napos

0 mm

0 mm

0 mm

0 mm

0 mm

0 mm

0 mm

Távolabbi kilátások (15napos időjárás)

Horvátország: éghajlat és időjárás

Horvátország éghajlatát a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél a partvidéken. Az átlaghőmérséklet Horvátországban januárban -5-10 C, augusztusban 13-26 C körül alakul. Az ország három eltérő éghajlati zónára osztható: kontientális, hegyvidéki és mediterrán Horvátország. el). A mediterrán, vagy tengerparti országrsézben mediterrán az éghajlat uralkodik, amelynek jellemzője a forró és száraz nyár, enyhe, csapadékos tél. A napsütéses órák száma évente 2.600 óra. Nyáron a tenger átlaghőmérséklete 25 - 27°C.A tengerparti klíma határozza meg a szelet is. A leggyakoribb szél Dalmáciában a délkeleti Jugo, amely a tenger felől fúj a szárazföld irányába.Ősszel és télen melegebb és nedvesebb levegőt szállít az ország fölé. A Bura vagy Bóra azonban hideg, száraz szélamely a szárazföld felől hirtelen és erőteljes széllökésekkel jelentkezik, általában hideg és száraz. A nyugati Misztrál enyhe szél, amely nyáron a kora délutáni óráktól jelentkezik.

Horvátország elhelyezkedése és ennek hatása az időjárásra

Horvátország a Balkán-félszigeten található, amely időjárásának jellegét is meghatározza. Az ország két nagy részre tagolódik. Az egyik Belső-Horvátország, a másik pedig a tengerparti Horvátország.

Belső-Horvátország alatt az országnak a nem tengerparti területeit értjük, ez Magyarországtól délre található, zömében alföldi jellegű terület kisebb dombsági területekkel. Ezen terület időjárása a dél-magyarországi területek időjárásához hasonlítható, azonban annál erősebb a kontinentális jelleg. Ez annyit jelent, hogy a nyarak melegebbek, és olykor szárazabbak,  tél pedig hideg, de csapadékosabb, mint a magyarországi. Ennek oka, hogy itt erősebben érződik a mediterrán hatás, és a téli mediterrán ciklonok igen nagy csapadékot adnak.

A tengerparti Horvátország, ahogy nevéből is kiderül a tengerpart melett húzódik több száz km hosszúságban. Időjárásának meghatározója a mediterrán jelleg, azaz a száraz, forró nyár, és az igen csapadékos tél. Kevesen tudják, de Európa legcsapadékosabb területe a dél-horvátországi, montenegrói tengerpari menti hegyvidékek, ahol előforult 5000 mm-nél is több csapadék egyetlen év alatt. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel.

Ez az időjárás ideális a nyaralás szempontjából is. Nyáron nem túl forró, sem túl hideg, éppen kellemes, mindez kiegészülve a csodálatos tengerparttal és a mediterrán tájjal. Éppen ezért is van az, hogy a part közelében ezernyi szálláshely található. Horvátország apartman tekintetében pedig Európa egyik legmeghatározóbb területe.

 

Időjárás előrejelzés megbízhatóan - Esőtánc.hu located at 5200 , Hungary, Észak-Alföld . Reviewed by 12564 olvasó rated: 4.7 / 5