Szélsőséges időjárási események és ingatlankárok

esőzés

Nagyszüleink, de akár szüleink elmondása alapján is tudjuk azt, mennyivel különbözött az időjárás a maitól „az ő idejükben”.

Nem volt hirtelen 10 vagy akár 15 fok különbség a hőmérsékletben egyik napról a másikra – mint ahogy az utóbbi pár nyári időszak alatt tapasztalhattuk – a nyári zápor tényleg csak zápor volt, és még talán az ég is kékebbnek látszott. Legalábbis visszatekintve nyugodtabbnak tűnt időjárásunk. És hogy ebből mennyi a valóság? Nos az más kérdés, de tény, hogy változóban az éghajlatunk.

Persze akkor is voltak meghökkentő időjárási események, azonban talán akkoriban még kevéssé lehetett felelőssé tenni ezek miatt a – ma már szinte a társadalom egészére jellemző – üvegház-gáz kibocsátás, mely az elmúlt évtizedekben jelentősebb méreteket öltött, mint a történelem során valaha.

Mindezeknek köszönhetően nem csak Magyarországon, de világszerte változni kezdett a klíma. Ez magával hozott olyan hatásokat, amire az előzetes jóslatok alapján ugyan számítani lehetett, de persze ez a gyakorlatban azért merőben különbözik az előzetes elképzelésektől – hiszen nap, mint nap benne élünk. Amellett, hogy az emberi szervezetet jelentősen megterhel például a hőségnapos számának növekedése, a hirtelen hőmérséklet ingadozás és az olykor hatalmas csapadékmennyiség negatív hatásait vesszük észre a kertünkben, a családi házon, és egyéb épületeinken is.

Az éghajlat szempontjából a Kárpát-medence – és így Magyarország – három éghajlati övezet határzónájába esik – azaz egy kicsit az óceáni, kicsit a kontinentális és kicsit a mediterrán éghajlati öv is meghatározza az időjárást. A klímaváltozás során pedig fennáll a valószínűsége, hogy országunk felett – az említett éghajlati övek közül – valamelyik átveszi az uralmat.

A legjelentősebb ingatlankár a 2000-es években

Az éghajlati változásoknak a legszembetűnőbb – és a legijesztőbb – következménye az, hogy egyes időjárási események jelentős károkat képesek okozni értékeinkben. Hatalmas mennyiségű csapadék hullik pár óra alatt, gyakran sokszorosa annak, ami máskor egy hónap alatt szokott. Jó példa erre a 2010 májusában kezdődő, majd’ egy hónapig zajló hatalmas esőzés, amikor is megközelítőleg 15 km3 víz hullott alá Magyarország területén. Az esőzések végére az ingatlanokban és másutt keletkezett károk pénzben mérve 30 milliárd forintra rúgtak – és ekkor még nem is beszéltünk arról a rengeteg megfizethetetlen értékről, amit a lakosság ekkor elveszített.

Ez csak egyetlen eset a sok közül, amik között voltak súlyosabbak és – szerencsére – kevésbé súlyosak is, de ha ilyen mértékű és horderejű időjárási viszontagságokra kell számítanunk, jó lesz, ha még mostanában elkezdjük a felkészülést.

Az ingatlanszakértők becslései szerint az elmúlt években világszerte növekedtek az ingatlanokban keletkezett károk és ezzel együtt a biztosítási összegek is. Elég csak a Kathrine hurrikánra, vagy a Sandy hurrikánra gondolni. Magyarországon is a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával számolnak az ingatlanbiztosítási szakértők.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.