Melyik tengerben fürödhetünk még ősszel?

úszás a tengerben

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak.” – szól a vers, ami már nagyon is aktuális. Magyarországon nagyon gyorsan köszöntött be idén az ősz. Egyik napon még a 34-35 fokos hőségben morogtunk, hogy lehetetlen megmaradni ebben az időben, majd másnap szeles, esős, borús idő köszöntött bennünket és 14-15 fokban vacogtunk és fűtött szobáról álmodoztunk.

Visszagondolva pedig sokan éljük újra a nyári élményeket. A kerti sütögetést, a rövidnadrágban és pólóban töltött, fagyizós délutánokat és azt a nyaralást, amikor az egész család órákon át hűsölt a vízben. Sokan töltötték idén is idehaza a nyaralásukat. Van aki valamilyen folyó mellett, van aki különböző nagy tó mellett és van aki akár az ország másik feléből is képes volt a hazai „tengerre” elutazni, hogy egy kürtöskalács és forró, főtt kukorica mellett élvezze a Balaton lágy vizét. Ilyen őszies időben pedig sokan sírjuk vissza a nyári élményeket.

Második nyaralás ősszel?!

Azok számára akiknek nem volt idén lehetőségük nyaralni menni, már csak az őszi szezon maradt, hogy nekik is kijusson mindabból, amit mások már nyáron átélhettek. Sokan pedig úgy gondolják, az a pár hét nem volt nekik elég és többre vágynak. Újra át akarják élni a felhőtlen szabadság meleg érzését, amikor nem hajtott a főnök, nem zavartak a befizetetlen számlák és az önsajnálkozó, dühöngő nénik morgása sem lombozta le a hétköznapi hangulatunkat a buszon. Mindenki megérdemli, hogy akár ősszel is megmártózzon és gondtalanul élvezze a napsütést!

Ezzel csupán az a baj, hogy kis hazánkban erre nem igazán van lehetőség. A Balatonon már csak a vitorlázók és a peca szerelmesei tudják rezzenéstelen arccal nézni a víz hőmérsékletét és az eddig vidáman kiabáló árusok is behúzódtak a partokról. Jó esetben még egy-egy szezon utáni wellness akcióba belefuthatunk és egy masszázzsal egybekötött, benti medencés élményben lehet részünk. Azonban azok, akik ennél többre vágynak – mondjuk valódi homokra, valódi napfényre és hullámzó vízre, azoknak már csak egy megoldás marad: irány külföld, a melegebb országok egyike, ahol még megmártózhatunk a meleg, sós tenger vizében.

Hová utazzunk nyaralni ősszel?

Talán csak a magyar rossz beidegződés miatt ér idehaza véget a nyaralási szezon augusztus 20-án, pedig az őszi hónapokban is még sok tengerpart vár bennünket, hogy kipihenjük az évi fáradalmainkat és testileg, lelkileg feltöltődjünk. Az utószezonban általában kevesebb a tömeg és a szállás is olcsóbb. Attól függően, hogy mennyit tudunk az őszi tengerparti nyaralásra szánni, különböző országok kínálnak kiváló lehetőségeket az ősszel nyaralni vágyók számára. Az őszi tenger azonban némileg más, mint a nyári Balaton! Érdemes rá felkészülni, különösen, ha nem teljesen stabil az úszótudásunk. Ilyenkor jöhet jól egy úszódeszka, vagy mentőmellény, különösen ott ahol erős a tenger sodrása, vagy sok a medúza.

Nagy kedvenc az olcsósága miatt Görögország, ahol rengeteg homokos tengerpart várja a fürdőzni vágyókat de a török riviéra sem egy rossz döntés azok számára, akik nem vetik meg az őszi fürdőszezont és melegebb éghajlatokra vágynak. Október közepéig, nyugodt szívvel mehetünk akár Dalmáciába is, ahol nyári időjárás vár majd bennünket. Természetesen a Horvát tengerpart is várja a nyaralni vágyókat, hűs tengerével és homokos tengerpartjaival. Az oda járók ilyenkor rácsodálkoznak, hogy milyen kevesen használják ki az őszi nyaralás lehetőségét.

Akik kicsit többet is rá tudnak szánni, azok akár Kofrura is elrepülhetnek egy koktélt szürcsölni a gyönyörű tengerparton, miközben a homokban süttetik hasukat. Ugyanilyen áron akár Rodosz szigetére is ellátogathatunk de Egyiptom is egy tökéletes választás, hiszen itt ősszel még jobb az idő mint nyáron, a tenger pedig ugyanolyan meleg. Az igazi ínyencek, akik a TV-ben látott mesés partokat szeretnék élőben is átélni, látogassanak el Tunéziába, Máltára ahol biztosan elfelejtik a Magyarországi őszi időjárás kellemetlenségeit. Számukra még jó alternatíva lehet Madeira vagy Tenerife is, ahol teljesen új értelmet fog kapni az őszi tengeri nyaralás fogalma.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.