Hogyan hat az öregedésre az időjárás?

szépség és időjárás

Közismert tény, hogy az időjárás változékonysága hol kisebb, hol nagyobb, erőteljesebb hatással van szervezetünkre. Ez a jelenség bármely életkorban előfordulhat, nem kímél sem fiatalt, sem időset. Teljesítő- és koncentrálási képességünkre egyaránt kihathat, befolyásolhatja hangulatunkat, valamint fellángoltathatja szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat, erősítve ezáltal a fájdalomérzetet is. Azonban egy fiatalabb, erősebb, rugalmas szervezet még könnyedébben veszi az ilyen jellegű, befolyásolhatatlan, kívülről érkező behatásokat – feltéve, ha egészséges –, s nem annyira érzi meg a hatásait, míg ahogy egyre idősödik az ember, annál intenzívebben „érez meg a csontjaiban” mindent, különösen az időjárás szeszélyességét.

Az öregedésről

Az öregedés az élethez tartozó, elkerülhetetlen, normális fiziológiai folyamat. A kor előrehaladtával a szervezet egyre inkább elhasználódik, s már nem képes úgy megújulni, mint fiatalon. Ez önmagában, még a környezetből érkező számos negatív hatást leszámítva is, számos kellemetlen tünethez, vagy betegséghez vezethet. Testünk öregedése folyamán, a biológiai változások miatt a szövetek állományt veszítenek (magyarán sorvadásnak indulnak), mely atrófiás folyamat az egész szervezetre jellemző. Ez befolyással bír a szervek és a testrészek működésére is (pl. szív- és érrendszer, anyagcsere folyamatok, vízháztartás, csontsűrűség, mentális állapot). S ezért van az is, hogy ahogy idősödünk, mozgásunk egyre nehézkesebbé válik, porcaink kikopnak, ízületeink gyengébbek lesznek, melyek miatt test szerte gyulladásos folyamatok játszódhatnak le, s így fokozottabban érzékenyek leszünk az időjárás változásaira is.

Mi történik időjárás változások, frontok esetén?

Az időjárás alapvető és tartós változásáért felelős egy-egy légköri front esetén két, ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozik egymással. Mindez az időjárási elemeken is egyértelmű változásokat eredményez: melegfrontnál süllyed, hidegfrontnál pedig emelkedik a légnyomás, csökken vagy emelkedik a hőmérséklet, változik a levegő nedvességtartalma is, a frontok átvonulása pedig szélerősödéssel és szélfordulással jár.

Hazánkban jellemzően néhány naponta jönnek-mennek a frontok, mely az erre érzékenyeket változó intenzitással viseli meg: ingerlékenyebbé, vagy lelassulttá válhatunk, koncentrálásunk és reflexünk leromlik, alvásunk és étvágyunk is megváltozhat, s fájdalmaink, sőt egyéb tüneteink is felerősödhetnek betegségtől s egyéni állapotunktól függően.

Időjárás és szépség

Közismert az is, hogy az időjárás, nem csak a tényleges öregedésre hat, hanem a külsőre is, azaz, hogy mennyire nézünk ki idősnek. Az nap UV sugarai például nagyon öregítik a bőrt, ezért van az, hogy a régi idős asszonyok olyan korán öregedtek: az egész napos munka a mezőkön, a napfénynek kitéve, nagyon gyorsan öregítette a bőrt, és így a külsőt is. Ma már az időjárás viszontagságai ellen kozmetikumokkal védekezhetünk. Egy oriflame regisztrációval könnyen hozzáférhetünk olyan kozmetikumokhoz, amely a bőr napfény elleni védelmét, vagy éppen a megfelelő hidratáltságát biztosítja.

Az időjárás és a kor összefüggése

A tudósok évtizedek óta kutatják, miért érzik meg egyes embercsoportok jobban az időjárás változásait.  Az eredmények arra utalnak, hogy az öregedés velejárói miatt a csontok és az ízületek érzékenyen reagálnak a barometrikus nyomás (légköri sűrűség) legapróbb változásaira is, mely értékekből pedig az időjárás változása olvasható ki.

Amerikai kísérletek azt találták, hogy nyomásesésnél az ízületi gyulladásban szenvedő páciensek fokozódó fájdalmakról számoltak be. Az ízületi fájdalmak tehát a barometrikus nyomásváltozást jelzik, amit azzal magyaráznak, hogy a légnyomás az ízületi folyadékok működését is megzavarja, s mivel a test vizenyős részei szintén e légnyomás hatása alatt állnak, az ilyenkor lezajló változások irritálják a begyulladt ízületeket.

Egy másik, francia kutatás szerint télen, a hideg idő beálltával az idősebbeknél általánosan vérnyomás-emelkedés tapasztalható, mely különösen a 80 év felettiekre jellemző. Az alacsony hőmérséklet tehát vérnyomás-emelkedést eredményez, melynek mechanizmusát még nem tudták teljesen megfejteni.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.