Hogyan hat a fronthatás a fogainkra?

fronthatás hatása fogazatra

Hogyan hat a fronthatás a fogainkra?

 A frontérzékenység minden ember esetében más és más formában jelentkezik. Teljes bizonyossággal szinte lehetetlen tudományos alapon megmondani, hogy egy érkező fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani az egyénben. A legtöbben fogfájás esetén azonnal begyulladt vagy lyukas fogra asszociálunk, pedig a probléma hátterében sokszor teljesen más okok is állhatnak. A testmozgás, az eldugult orrjáratok, illetve fogcsikorgatás könnyen fogfájást okozhat. Akárcsak a fronthatás, amelynek általában nem tulajdonítunk nagyobb szerepet.

 Ezért fáj a fogunk fronthatás alatt

A téma szakértői szerint legalább az emberek 20-25 százalékát érinti az időjárás megváltozása miatt jelentkező fogfájás, esetleg más egyéb fogászati panasz. A fogfájást ilyen esetekben lényegében az atmoszférikus nyomás változása okozza, amely a fogakon kívül az arcüregben indukálhat fájdalmat, jobb esetben diszkomfort-érzetet. A folyamat fő felelőse az un. barotrauma, amely nem más, mint a légtartó testüregekben a nyomás kiegyenlítődésének egyfajta zavara. Fronthatás során nő a különbség a külső levegő és a szervezet belső légnyomása között, amely megpróbál kiegyenlítődni. Utóbbit alátámasztja az a tény is, hogy nem pusztán a frontok hathatnak ily módon a fogazatunkra. A repülés, esetleg búvárkodás alatt jelentkező légnyomás-változás szintén fogfájást okoz sokaknál. Bár a problémát – mint fentebb utaltunk rá – az atmoszférikus nyomás változása okozza, ettől függetlenül a fogfájás hátterében komolyabb problémák is húzódhatnak. Nem véletlenül tanácsolja a háziorvosok többsége, hogy mielőtt repülőgépre szállunk, nézessük át fogorvosnál a fogainkat. Repülőn utazva ugyanis a légnyomáskülönbség szintén sokaknál fájdalmat generál, ráadásul ilyen közegben a gyökérkezelt fog is fájdalmat okozhat.  Arról nem is szólva, hogy hasonló környezetben egy szuvas vagy éppen gyulladt fog sokkal könnyebben begyulladhat, de a fogpótlásoknál nem kell problémára számítani.

A kiváltó okok, kicsit közelebbről

Eléggé közismert, hogy az emberi test szerveinek merev falai között levegő található. Amennyiben megváltozik a testünkön kívüli nyomás, az automatikus nyomáskiegyenlítődés révén fellépő erők a különböző testrészeink falában lévő idegekre is nyomást gyakorolnak. Ez bizony fájdalommal jár. Azt már kevesebben tudják, hogy az említett nyomás kiegyenlítésében az arcüregnek, illetve a középfülnek van nagy szerepe. Mivel testünknek ez a területe rendkívül érzékeny, így itt a fájdalmat kiváltó okok is hamarabb jelentkezhetnek. A legtöbb esetben semmilyen fájdalmat nem érzünk akkor, amikor szervezetünk megpróbálja kiegyenlíteni a nyomást. Az esetek többségében csupán a fülünkben tapasztalt pukkanással jár az egész folyamat, melyet nyeléssel, ásítással, vagy éppen álkapcsunk oldalirányú mozgatásával segíthetünk is.

A fronthatás okozta fogfájás legtipikusabb tünetei

A nyomásváltozás miatt előfordulhat tehát, hogy fogfájást tapasztalunk, melynek legtipikusabb kiváltó oka az, hogy a felső állcsontunkban ülő hátsó fogak az arcüregünkkel megegyező idegpályákon helyezkednek el.  Amennyiben az arcüregben fájdalom keletkezik, az a fogainkba is könnyen átsugározhat. A folyamat természetesen fordítva is működik.  Az így keletkező fájdalom az esetek többségében a felső fogsort érinti. A helyzetet tovább súlyosbíthatják a tömött fogak vagy éppen a rosszul illeszkedő koronák. Ha az időjárás változásakor ismétlődő fogászati panaszokat tapasztalunk, érdemes szakembert felkeresni. Évenkénti fogorvosi vizsgálattal megelőzhetjük a fogfájást. Már meglévő panaszok esetén érdemes valamely nevesebb fogászati klinikán kivizsgáltatni fogazatunkat, mert lehet, hogy egy korszerű beavatkozással tartósan megszabadulhatunk a fronthatás okozta fogfájástól.

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.