Duguláselhárítás – mi a teendő, ha a házi praktikák már nem segítenek?

csatornafedél

Valószínűleg egy kamasznak sem kell bemutatni azt a pironkodást, amikor anya töredelmesen megkéri őt arra, hogy takarítsa ki hajmosás végeztével a lefolyót maga után – ilyenkor a hanyagabb tinédzserek szemforgatva állnak neki eltávolítani a hajmosás maradványait. De miért olyan fontos ez akkor mégis, ha olyan nehezükre esik?

Ha tetszik, ha nem, a mindennapi tisztálkodás, a főzés-mosás olykor bizony magával vonzza azt a kellemetlenséget, hogy a lefolyók eldugulnak – leginkább akkor, ha nem fordítottunk kellő figyelmet arra, hogy mind az ételmaradékokat, mind a hajszálakat és egyebeket időben eltávolítsuk a közelükből. Mit tehetünk, ha a nagyi tanácsai és a mindeddig jól bevált házi praktikák már nem segítenek?

Ha súlyos a helyzet, két lehetőségünk van (amelyek gyakran követik egymást): irány a bolt valamiféle méregdrága szerért, vagy kapjunk fel egy telefont, és tárcsázzuk a legközelebbi Terézvárosi duguláselhárító szakember számát. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, mit is önt(s)ünk a lefolyóba, amíg megérkezik a segítség!

A legtöbb bolti lefolyótisztító vagy folyékony, vagy granulátum formájában kerül a polcokra. Bár mind a kettőnek megegyezik a hatásmechanizmusa, a gyakorlott háziasszonyok döntő többsége a folyékony változatra esküszik. Bármilyen állagú szerre is esik végül a választás, mindenképpen tartsuk be az óvintézkedéseket: miután beleöntöttük a lefolyóba a címkén feltüntetett mennyiséget, dugaszoljuk be azt, hiszen egyes termékek – összetételüknek köszönhetően – rémesen kellemetlen szagot képesek okozni az egész lakásban. Mindenesetben ügyeljünk arra, hogy használjunk gumikesztyűt és védőszemüveget a folyamat során, és alaposan szellőztessünk is ki – mind a bőrre, mind a nyálkahártyára károsak lehetnek egyes lefolyótisztító vegyszerek, arról nem is beszélve, milyen súlyos károkat okozhatnak, ha egy óvatlan pillanatban az ember szemébe fröccsennek. A lefolyótisztító vegyszereket bármelyik áruházban és drogériában beszerezhetjük: egyes alsó kategóriások ára 600 forint körüli (persze kiszereléstől függ), míg a szupertermékeké akár több ezer forint is lehet.

Milyen költségekre számítsunk akkor, ha szakemberre van szükség?

A végösszeg elég sok mindentől függ: először is a legfontosabb, hogy a lakás vagy kert mely részén kell felszámolni a makacs dugulást, továbbá kérdés, hogy mennyi a kiszállás díja (ha van – ez változhat annak függvényében is, hogy hétköznapról vagy hétvégéről beszélünk, netalán ünnepnapon ütött ki a frász). Megközelítőleg 5.000 és 17.000 forint között mozog egy ilyen beltéri probléma elhárítása, míg a kültéri munkák 15.000 és 22.000 forinttal is megrövidíthetik a havi büdzsét. Legyünk körültekintőek a hideg, nedves évszakban is, hiszen az esőcsatorna és az udvari gerinccsatorna szakszerű kitakarítása is a duguláselhárító szakember területe!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.