Sarkvidéki levegő érkezik a hétvégén, viharos széllel!

hidegfront betörés

Szokás szerint a hétvégére romlik el az időjárás. Sarkvidéki eredetű légtömeg önti el Európát, szombaton érkezik az eső, vasárnap a hideg és a viharos szél.

Élvezzük ki a pénteki nap napos, kellemesen meleg időjárását, mert egy ideig nem lesz benne részünk. Pénteken még 20-25 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek és eleinte kevés lesz a felhő is felettünk. Délután azonban már megjelennek a fátyolfelhők a változás első jeleként, de csapadékra még igen kicsi az esély.

Eközben északon sarkvidéki levegő indul meg dél felé, először a Skandináv félszigetet éri el, majd tovább terjeszkedik Nyugat és Közép-Európa felé. A hidegbetörés hatására Európa északabbi területein ismét visszaköszön a tél, erős fagyokra és hózáporokra lehet majd számítani.

A hideg levegő a Földközi tenger térségében ciklont hoz létre, és ez a mediterrán ciklon szombaton el is ér minket. Szombaton eleinte még lehet napsütés és a hőmérséklet is a keleti területeken 20-23 C fok közelében alakul. Délután azonban megvastagszik a felhőzet és nyugat felől egyre többfelé lehet majd csapadékra számítani. Nyugaton már némileg visszaesik a hőmérséklet 15-20 C fokra számíthatunk.

Vasárnap aztán a hajnali órákban tör be hozzánk a hideg, sarkvidéki eredetű levegő, amelyet viharos szél és eső kísér. A nyugati határszélt kevéssel éjfél után éri el a hidegbetörés, a főváros térségét a kora reggeli órákban. Nagy területen kell viharos szélre számítani. A hőmérséklet jelentősen visszaesik már csak 10-15 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Hétfőn továbbra is borult időnk lesz, a szél erős marad, de jelentős eső már nem várható 10-15 C fok körül alakulnak a hőmérsékletek.

Kedden többfelé lehet erősebb fagy, a szélcsendes, derült tájakon, de még jelentős a bizonytalanság.

A jövő héten szinte végig marad az átlagosnál hűvösebb időjárás, napközben 10-15 C fokos csúcsértékekkel.

Véget ér tehát a kellemes, szinte kora nyárias időjárás, és szombattól egy hetes hűvösebb időszakra készülhetünk. Aki kertészkedik, annak érdemes a fagy előrejelzéseket is követnie, mert keddtől esély van többfelé talaj menti fagyokra is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.