Őszies időjárás nagy esőkkel

komoly esőzések országszerte

Egy hullámzó frontrendszer érte el hazánkat, hatására egészen a hétvégéig sokfelé kell, jelentős mennyiségű csapadékra számítanunk. A hőmérséklet is visszaesik.

Eső,eső, eső

Szerdán érte el hazánkat az a frontrendszer, amelyre meghatározza az elkövetkező napok időjárását. Eleinte még a keleti határszélen rövid időre előbukkanhat a nap, de aztán a csapadék lesz a meghatározó. Különösen tartós és nagy mennyiségű csapadék hullhat a KaposvárSárospatak vonal mentén, míg az ország délkeleti és északnyugati megyéiben kevesebb csapadékra kell számítani.

Az esőzés miatt a hőmérséklet visszaesik, a tartósan borult tájakon csak 20 C fokra számíthatunk, míg DK-en még 25 C fok felett alakul majd a hőmérséklet csúcsértéke.

A csapadékos időjárás tovább folytatódik csütörtökön és pénteken is. Csütörtökön még lehet pár órás napsütés az Alföldön, de az ország nagy részén a borult, esős időjárás lesz a meghatározó. A borult ég és esőzés miatt méginkább csökken a hőmérséklet, néhol már csak 15 C fok körül alakul majd a nappali csúcsérték, miközben délkeleten még 25 C fok is lehet.

Pénteken is hasonló lesz az időjárás képe, további jelentős csapadékra van kilátás. A nappali hőmérséklet már csak kevés helyen emelkedik majd 20 C fok fölé.

A hétvége sem kecsegtet sok jóval. Szombaton további esőkre készülhetünk, ismét jelentős mennyiség várható. A tendencia vasárnap fordul majd meg, bár még ekkor is többfelé lehet eső-zápor, már hosszabb időre felszakadozhat a felhőzet és lassan csökken a csapadék valószínűsége. A jövő hét eleje már szerencsére szárazabbnak ígérkezik.
Jelentős mennyiségű csapadék érkezhet!

A tartós, több napig tartó esőzések hatására, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, területi átlagban több helyen akár egy hónapnyi vagy annál több eső is hullhat. Mivel az esőzéseket néhol zivatarok is kísérhetik, ezért lokálisan kiugró mennyiségű csapadék is hullhat.

várható csapadék

Forrás: Hydroinfo

A jelenlegi modellszámítások szerint országos átlagban 60-80 mm csapadék hullhat, de egyes nagyobb körzetekben akár 100 mm-i meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége

Időjárási kockázatok

Árvizek

A tartós csapadék hatására elsősorban az árvízveszély növekedhet meg, ez jelenti a legfőbb kockázatot. Különösen a hazai kisvízfolyásoknál kell árvizekre számítani, valamint az ország nyugati folyóin indulhat meg jelentős árhullám (Rába, Zala, stb.). Elképzelhető, hogy a Dunán is jelentősebb árhullám indul majd meg. A keleti, határon túl eredő folyók esetében jelentős árhullám a mostani modellszámítások szerint nem várható.

Zivatarok

Bár a fő kockázatot a tartós esőzés jelenti, az elkövetkező napokban zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, és lokálisan lehulló nagy mennyiségű csapadék is kísérhet.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.