Nagyon cudar napok várnak ránk, akár hó is jöhet!

ónos eső

Egy mediterrán front hatására az elkövetkező napokban mindent megkapunk az időjárástól, ami kellemetlen: ónos eső, sok csapadék és havazás is jön majd.

Vasárnap délután érkezik meg a délnyugati határvidékre az a mediterrán ciklon, ami az előttünk álló napok zord időjárásáért fele majd. Eleinte napközben borús időnk lesz, elszórt ködszitálással, majd estétől délnyugat felől egyre többfelé ere majd el az eső.

Az éjszaka folyamán a csapadék ÉK-i irányban halad majd, és az esőt, egyre többfelé válthatja fel az ónos eső is.Bár a mostani számítások szerint jelentős mennyiségű ónosesőre nincs kilátás a közlekedésben a kis mennyiség is komoly problémákat okozhat.A legfrissebb modellszámítások szerint legnagyobb eséllyel az északnyugati, északi megyékben, beleértve a Fővárost is alakulhat ki legnagyobb eséllyel ónos eső a hétfő reggeli órákra.

 Ónoseső, a hegyekben hó is hullhat! 

Napközben igen sok esőre számíthatunk, az ÉK-i megyékben várható a legkevesebb, és a Győr-Budapest- Szeged vonal mentén a legtöbb csapadék. Helyenként területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. A csapadék a nap jelentős részében eső formájában hull majd, de a hétfő esti órákban az északi megyékben az eső havasesőbe, ónosesőbe válthat át, és a magasabban fekvő helyeken megmaradó hó is hullhat. Napközben +1 +6 C fokra számíthatunk.

Kedden is folytatódik a csapadékos időjárás, zömében eső várható, de a Bükk, Mátra és a többi hegységi területeken akár 10 cm friss hóréteg is hullhat. Továbbra is igen jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás és továbbra is fennáll az ónos eső veszélye.
A mostani számítások szerint szerdán még többfelé lehet csapadék, nagyobb eséllyel nyugaton, de más kisebb mennyiség és kevesebb helyen. ÉK-en már a nap is előbukkanhat.

 A Bükkben és a Mátrában akár 10 cm hó is hullhat! 

Csütörtöktől aztán a nyugati határszél kivételével mindenütt megszűnik az esőzés, és rövid időre a nap is előbukkanhat. Néhány celsius fokkal emelkedhet a nappali csúcshőmérséklet is.

Időjárási szempontból tehát mozgalmas napok állnak előttünk. A közlekedés számára azonban ez igen komoly próbatételt jelenthet, legyenek óvatosak az utakon!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.