Holnap 40 C fok, majd markáns hidegfront, vörös figyelmeztetés!

szupercella

Még másfél napot kell kibírnunk, utána markáns hidegfront vet véget a hőségnek. A legmagasabb vörös figyelmeztetés van kiadva a holnapi zivatarok miatt!

A mai napon még kitart a hőség, országszerte 33-38 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek. Szinte zavartalan lesz a napsütés, de az esti órákban az Alpokaljára nyugat felől besodródhat egy-egy zápor-zivatar. Éjszaka sem enyhül a hőség, a leghidegebb órákban is lesz ahol 25 C fok felett alakul a hőmérséklet.

Szerdán aztán ismét gyorsan melegszik a hőmérséklet, ám nyugat felől egy markáns hidegfront érkezik majd. A délelőtti órákban a Dunántúlon már megkezdődik a felhőzet megnövekedése, és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A szél a déli irányból fokozatosan északnyugatira fordul majd, és először megerősödik, majd néhol akár viharos erejűvé is fokozódhat.
Az ország nyugati felében már mérséklődik a meleg, a csúcshőmérséklet 30 C fok körül alakul már csak. Keleten azonban még kitart a hőség, és a hőmérséklet csúcsértéke akár a 40 C fokot is elérheti.

A délutáni órákban azonban a hidegfront már átlépi a Duna vonalát is, és már keleten is egyre többfelé lehet záporra, zivatarra számítani. Bár a mostani számítások szerint jelentős csapadék nem várható, ám esély van arra, hogy a zivatarok rendszerbe szerveződésének, és így heves zivatarok is létrejöhetnek, amelyeket heves kifutószél kísér. Akár 100 km/órás szél is előfordulhat.

A heves zivatarok kialakulását tekintve még nagy a bizonytalanság, de az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb vörös figyelmeztető előrejelzést adta ki a várható heves zivatarok miatt, hangsúlyozva a jelentős bizonytalanságot. Idén ilyen nagy területre még nem adtak ki vörös figyelmeztetést a zivatarok miatt. az ország ÉNy-i csücskét leszámítva mindenütt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van kiadva.

A hidegfront csütörtökön már elhagyja országunkat, de délen és keleten még eleinte előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Napközben 25-30 C fokra számíthatunk, tehát mintegy 10 C fokkal csökken a hőmérséklet a mostanihoz képest.

A hétvégén tovább melegszik az idő, de a száraz levegőnek köszönhetően erős lesz az éjszakai lehűlés, szombaton néhol 10 C fok alá csökken majd a hőmérséklet. A melegedés vasárnapi tart majd, akkor egy újabb hidegfront vet véget a melegedésnek.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.