Hidegfrontok hoznak markáns lehűlést

komoly esőzések országszerte

Sajnos a héten véget ér a kellemesen enyhe őszi időjárás, hidegfrontok hoznak erős lehűlés, a hegyekben már hózápor is várható.

Hétfőn az esti órákban észak felől lassan beborul az ég és kisebb eső, zápor már előfordulhat az ország északi felében.

Markáns lehűlés, több hullámban

Kedd hajnalban aztán megérkezik a hidegfrontok első hulláma. Éjszaka már többfelé kialakul majd eső, zápor, így a reggeli órákban a felhőzetnek köszönhetően enyhe időnk lesz, de többfelé eshet majd az eső. Napközben fokozatosan csökken majd a felhőzet és eláll az eső, rövid időre a nap is kisüthet.

Ez a hidegfront még nem hoz erős lehűlést, napközben 15-21 C fok várható majd. Eleinte többfelé lehet erős az északi szél, ami aztán délutántól ismét déli irányba vált majd át.

Kedd este aztán újabb felhősödés kezdődik, megközelít bennünket az a hidegfront, ami a markán lehűlést hozz majd meg. Már az éjszakai órákban tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé ered el az eső. A hajnali órákban érkezik meg a hidegfront, számottevő csapadékot hozva. A fronttal együtt először megerősödik, majd egyre inkább viharossá fokozódik majd a szél ereje is, különösen a nyugati országrészben.

A hideg levegő beáramlása miatt a nappali maximum hőmérséklet 7 -14 C fok körül alakul majd, de a magasabban fekvő területeken ennél hidegebb is lehet, és az erős szél miatt a hőérzetünk is alacsonyabb lesz.

A hegyekben hózáporok

Csütörtökön is marad a borult, és eleinte csapadékos időjárás, a hegyekben már egy-egy hózápor is kialakulhat és továbbra is erős, helyenként viharos erejű lesz a szél. Az átmeneti csapadékszünet után délután ismét egy markánsabb csapadéktömb éri majd el az országot, ezért estétől ismét nő az eső valószínűsége.

Pénteken is eleinte folytatódik az esős időjárás, a hegyekben hózáporokkal, majd csökken a csapadék valószínűsége. A nappali hőmérséklet 7-13 C fok körül alakul majd.

Szombattól átmenetileg néhány fokkal emelkedhet a nappali hőmérséklet, de a hajnalok igen hidegek lehetnek, többfelé kell talajmenti fagyra számítani, de a kellemes őszi időjárás már nem tér vissza.

Orvosmeteorológia

Az enyhe őszkezdet után a markáns hidegfrontok erősen megterhelik majd szervezetünk. Keddtől erős hidegfronti hatásra készülhetnek az erre érzékenyek. Fejfájás, migrén, ízületi bántalmak jelentkezhetnek. Nő az idegrendszer feszültsége, ezért kevésbé leszünk toleránsak, nőhet az agresszióra való hajlam is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.