Felhőszakadás, jégeső, szélvihar! – érkezik a hidegfront!

szupercella

Rengeteg csapadék, szélvihar, és nagy méretű jég. Narancssárga figyelmeztetés él az érkező hidegfront előtt.

Az esti órákban érkezik az a hidegfront, ami véget vet a mostani kánikulának. A hidegfront előtt azonban egyre többfelé növekszik meg majd a gomolyfelhőzet és a délelőtti órákban inkább csak északnyugaton, majd napközben egyre több helyen alakulnak ki zivatarok.

A zivatarok délnyugati-északkeleti irányban mozognak, és fokozatosan haladnak majd kelet fel. Legkésőbb délkeletre érkezik a csapadék, itt az esti órákban várhatóak a leghevesebb események.

A zivatarokat sokfelé kísérheti lokálisan kiugró csapadék, felhőszakadás, helyenként 30-60 mm csapadék is hullhat. A zivatarokhoz kapcsolódóan nagy méretű jég is kialakulhat, és orkán erejű 100-120 km/órás széllökések is létrejöhetnek a hevesebb zivatarok környezetében. Mozgalmas időjárás várható tehát, és sajnos a károkozó események sem zárhatóak ki. Ahogy azonban az ilyen eseményeknél lenni szokott bár sokfelé várható csapadék, de a károkozó heves zivatarok inkább csak lokálisan lesznek jellemzőek.

A várható események miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, azaz narancs figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt szinte az ország egész területére. Enyhébb citromsárga figyelmeztetés él Vas, Győr, valamint Békés, Hajdú és Szabolcs megyékben.

Az érkező hidegfront lehűlést is hoz, de ez ma még inkább csak az északnyugati megyékben lesz érezhető az ország délkeleti felében még a hőségre is figyelmeztetés van kiadva.

A leghevesebb zivatarok a jelenlegi számítás szerint az ország középső harmadában várhatóak. Az esti órákban már megérkezik a hidegfront az északnyugati országrészben így ott stabilizálódik a légkör, és inkább már csak záporokra kell számítani.

A keddi napon erősen felhős égre ébredhetünk, majd nyugat felől lassan csökken a felhőzet és kisüt a nap. Keleten eleinte még többfelé várható zápor-zivatar, majd a nap második felében ott is kitisztul az ég. nyugaton 22-25, keleten 24-27 C fokra számíthatunk már csak.

A hét hátralevő részében marad a 30 C fok alatti hőmérséklet és a kissé változékony időjárás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.