Erős lehűlés, borongós őszi idő jön (animációval!)

hideg ősz

Ezen a héten véget ér az indián nyár, több hullámban csapadék és lehűlés érkezik. Kevesebb lesz a napsütés, több a felhő.

A skandináv félsziget irányából hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a héten Európa keleti felét. Ez hozza meg a lehűlést nálunk is, bár az igazi hidegtől egyelőre a Kárpátok vonulata még megvéd bennünket.

Hétfőn egy magassági hidegörvény halad át az ország fölött, napközben főként keleten okoz kiadós esőt, nyugaton a délután során már elkezdődik a felhőzet felszakadozása. Még nem lesz hideg 18-23 C fok körül alakulnlak a csúcshőmérsékletek.

Kedden még visszakacsint a vénasszonyok nyara, a légörvény elvonulása után sok lesz a napsütés, és a levegő hőmérséklete is kellemes lesz, 18-23 C fokokra számíthatunk kora délután. A változás jelei azonban már ekkor észrevehetőek lesznek. A délutáni órákban nyugat felől megkezdődik a felhőzet megnövekedése és este már kisebb csapadék is előfordulhat.

Szerdán zömében borult időnk lesz, de az ország ÉK-i harmadában még akár több órára kisüthet nap. Főként az ország DNY-i harmadában várható tartós eső, másutt inkább időszakos elszórt záporokra számíthatunk. Északkelet felől elkezdődik a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlása, megerősödik a szél is. Napközben 15-23 C fokra számíthatunk.

Az animáción jól látszik, hogy a hideg levegő hogy önti el Európa keleti felét. Mi szerencsére ennek a lehűlésnek csak a szélét kapjuk, de Ukrajnában -10 C fokok is lehetnek a jövő héten.

Csütörtökön is marad a felhős, borult ég, eleinte még többfelé lehet eső, zápor, már mindenütt 20 C fok alatt marad a nappali csúcshőmérséklet. Továbbra is élénk, néhol erős lesz az északi szél.

Péntektől egészen a hét végéig aztán jelentős csapadékra már nem kell számítanunk, de napról-napra csökken a hőmérséklet. Vasárnap már csak 10-15 C fok körül lesznek a csúcshőmérsékletek.

A hideg levegő beáramlása miatt van rá esély, hogy kialakuljon egy mediterrán ciklon is, ami vasárnap délutántól-estétől már csapadékot is hozhat.

Véget ér tehát a kellemes őszi idő, és beköszönt a klasszikus októberi idő, sok felhővel, olykor esővel és lehűléssel.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.