Erős hidegfront heves zivatarokkal, jégesővel!

Zivataros időjárás várható

Ma délutántól drasztikusan átalakul időjárásunk. Este hidegfront érkezik akár heves zivatarokkal, jégesővel, felhőszakadással. Hétvégén sem lesz jó idő.

Már a délelőtti órákban is lehet eső, zápor az északkeleti megyékben, de az ország többi részén eleinte napos időjárásra van kilátás, és ÉK-en is felszakadozik majd a felhőzet.

Délután eleinte napos, gomolyfelhős idő várható, a csúcshőmérséklet 22-28 C fok körül alakul majd. Majd a délután második felében nyugat felől az Alpokalján megnövekszenek a gomolyfelhők és egyre többfelé alakulnak ki záporok, és zivatarfelhők. A zivatarok keleti irányban haladnak majd és nagyjából éjfél körül érik el a Duna vonalát.

A zivatarok akár vonalba is szerveződhetnek majd, és akár szupercellás zivatarok is létrejöhetnek. A hevesebb zivatarokat nagy méretű jég, és felhőszakadás (30-50 mm) is kísérheti, erősebb 100 km/órát megközelítő széllökések is kialakulhatnak a hevesebb zivatarok környezetében.

Az Estofex Európai viharjelző szolgálat másodfokú piros figyelmeztetést adott ki az ország nyugati felére a heves kifutószelek, a felőszakadások és esetlegesen nagy méretű jégeső miatt.

Estofex

A zivatarok az éjjeli órákban DK felé haladnak majd, a reggeli órákban még itt számíthatunk csapadékra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hidegfront kapcsán mára és holnapra az északkeleti megyék kivételével mindenhol narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Csütörtökön eleinte még többfelé lehet csapadék, főként keleten, majd felszakadozik a felhőzet és a nap is kisüthet hosszabb-rövidebb időszakokra. 18-25 C fokra számíthatunk, eleinte erős széllökések mellett.

Pénteken aztán újra nedvesebb légtömegek érik el az országot, ismétlődő jelleggel számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Az északi országrészben jelentősen visszaesik a hőmérséklet, nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt 15-25 C fok várható.

A hétvégén szombaton kevesebb, vasárnap több csapadékra számíthatunk, marad a zömében felhős, csapadékos időjárás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.