Brutális erővel érkezik a hidegfront, vörös figyelmeztetés!

szupercella hidegfront

Ma végetér a hőség, de a hidegfront elemi erővel érkezik. Felhőszakadás, jégeső, és akár 120 km/órás szélvihar is előfordulhat.

Eleinte ma is sok lesz a napsütés, ám a a délutáni órákban erős hidegfront érkezik. A hidegfront előtt tetőzik a hőség, keleten akár 39 C fok is lehet, nyugaton már néhány fokkal csökken a maximumhőmérséklet, de itt is 30 C fok felett csúcshőmérsékletek várhatóak.

A front érkezése előtt már kipattanhat egy-egy zivatar, akár hevesebb zivatar is a kora délelőtti órákban. Erre legnagyobb esély az ország középső vidékén van. Napközben aztán a front előtt, északnyugat felől elkezd megnövekedni a gomolyfelhőzet, amiből egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

A zivatarok a késő délutáni órákban átlépik a Duna vonalát, majd az este folyamán elérik a keleti országrészt, és még az éjszaka elhagyják az országot.

Károkozó viharok, vörös figyelmeztetés!

A nagy hőmérsékleti és nyomáskülönbség miatt a hidegfront nagyon erős széllel éri el hazánkat. A zivatarok környezetében a szélsebesség akár a 90 km/órát is meghaladhatja, de a font vonalában akár 110-120 km/órás széllökések is előfordulhatnak elsősorban a Balaton mentén. Erre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarokat felhőszakadás (20-40 mm csapadék) és nagy méretű jég (2-3 cm) is kísérheti. Területi átlagban azonban jelentős csapadékra nincs kilátás, sőt az ország számos területén nem is hoz csapadékot a front, azonban lokálisan jelentős csapadék hullhat, a heves zivatarok környezetében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére a legmagasabb fokozatú vörös figyelmeztetést adta ki a várható heves zivatarok miatt: Pest, Fejér, Tolna, Baranya, Bács, Somogy és Zala megyékben vörös. Vas és Győr-Sopron megyéket kivéve narancssárga figyelmeztetés van kiadva.


Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése már a heves zivatarok miatt

Az előrejelzés bizonytalansága ugyanakkor igen nagy, hiszen a zivatarok pontos kialakulását és elhelyezkedését nagyon nehéz előre jelezni. Az bizonyos, hogy a légköri feltételek adottak heves zivatarok kialakulására, akár szupercella, vagy vonalba rendeződött zivatarrendszerek is kialakulhatnak.

A legkomolyabb kockázati tényező a viharos erejű szél. Többfelé lehet 90 km/óra feletti szél, de elsősorrban a Közép Dunántúlon 120 km/órás széllökések is lehetnek.

Az ilyen erős hidegfront, és zivatarok nem rendkívüli események hazánkban, de érdemes rá felkészülni, és lehetőleg a front érkezésekor és zivatarok környezetében ne tartózkodjunk a szabadban.

Az Országos Katasztrófavédelem is közleményt adott ki, és arra figyelmeztet, hogy az erős szél faágakat téphet le és fákat dönthet ki. Külön figyelmezteti a fürdőzőket és a fesztiválozókat az érkező hidegfrontra.

Tornádó  a határ mentén?

Az Estofex, az Európai Viharjelző Központ Észak-Olaszország, és Dél-Ausztria, valamint Szlovénia, (és Magyarország nyugati határszélén) várja a leghevesebb eseményeket. A szélsőséges jelenségek közül a rendkívül erős szélre figyelmeztet, és nám zárja ki ebben a térségben a szupercellás zivatarokhoz kötődően a tornádó kialakulását sem.

Ugyanakkor Magyarország jelentős részén kevésbé heves eseményeket vár, főként az erős szélvihar és nagy méretű jeget említi meg, mint kockázati tényezőt.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.