Vörös figyelmeztetés az ónos eső miatt, északon havazás!

havazás

A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható ónos eső miatt. Másutt 5-15 cm hó hullhat. Íme, a részletek!

Egy magassági hidegörvény érkezik térségünkbe és hatására delelőtt csak elszórtan, majd délutántól egyre többfelé várható csapadék. Nagyjából a Győr-Debrecen vonaltól délre ónos esőre kell számítanunk, míg ettől északabbra folyamatosan növekszik a szilárd halmazállapotú csapadék, azaz a havazás esélye.

Ónos eső!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb harmadfokú figyelmeztetést adta ki  várható ónos eső miatt Pest, Bács, Fejér, Tolna és Baranya megyékre, ettől nyugatra narancs illetve citrom, keletre citrom figyelmeztetés él az ónos eső miatt.

A vörös figyelmeztetést kapó megyékben jelentős, akár 10-15 mm-nyi csapadék is hullhat jelentős részben ónos eső formájában, de a többi megyékben is várható ónos eső.

Jelenleg az ország délnyugati harmadában már citromsárga figyelmeztetés él az ónos eső miatt.

A holnap, azaz szerdai napon is számítani kell ónos csapadékra, ekkor nagyobb mennyiség inkább az Alföldön várható, ugyanakkor a keddi ónoseső sok helyen megmarad még, ezért a többi területen is kritikus lehet a helyzet közlekedési szempontból. Szerdára z ország egész területére él a figyelmeztetés az ónos eső miatt citrom, narancs és vörös színben. Részleteket az OMSZ oldalán olvashatnak.

Havazás

Míg az ország döntő részén az ónos eső lesz a meghatározó, az ország északi felében döntő részben havazás várható- Legtöbb hóra a Börzsöny környékén élők számíthatnak, de az Északi-Középhegység többi területén is számítani lehet havazásra.

Komárom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod, Hajdú és Szabolcs megyékre citromsárga figyelmeztetés van kiadva a havazás miatt, azaz itt 5 cm meghaladó hó is hullhat ma és holnap. Egyes területeken akár 15 cm hó is leeshet holnap estig.

Felmelegedés

Csütörtöktől határozott felmelegedésre készülhetünk, a hétvégén a délnyugati területeken már +10 C fok is várható, északkeleten azonban napközben is csak kevéssel lesz fagypont felett a hőmérséklet.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.