Újra támad tél, északon havazással! + HÓTÉRKÉP

hótérkép

Ma estétől egy mediterrán ciklon érkezik, visszahozza a tele, és északon havazás is várható.

Csütörtökön napközben kellemes szinte tavaszias időben lesz részünk, sok napsütéssel. +5 +10 C fok várható. A késő délutáni órákban azonban délnyugat felől erős felhősödés kezdődik.

Estétől már elered az eső is, és a csapadékmező észak felé halad majd, éjfélre eléri a Főváros térségét is. Zömében eső várható, de a Dunakanyarba, és a főváros térségében havaseső, majd havazás is várható. Jelentős megmaradó hóra nem kell számítani, mert a hó olvadni fog, de reggelre ezekben a térségekben kialakulhat néhány centis hóréteg. Ettől délre inkább az eső lesz a meghatározó.

A hajnali órákban a csapadékmező tovább halad, kelet és északkelet felé. Az Északi-középhegységben már a havazás lesz a túlsúlyban és itt 5 cm meghaladó hóréteg kialakulásra van esély. Ettől délre inkább a vegyes halmazállapotú csapadék lesz a meghatározó, míg a déli területeken esőre számíthatunk.

Pénteken reggel már inkább csak a középső és keleti országrészben lehet csapadék, ami egyre inkább havazás lesz. Napközben már csak -1 +4 C fokra számíthatunk, és megkezdődik a hideg levegő beáramlása is. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, így a valós hőmérsékletnél lényegesen hűvösebbnek érezzük majd a levegőt.

Szombattól már a reggeli órákban kemény mínuszokra számíthatunk -5 -15 C fokokkal, különösen a hóval fedett területeken lesz hideg. Napközben is jellemzően fagypont alatt marad a hőmérséklet, az északi tájakon lesz ahol napközben is csak -5 C fokot mérhetünk majd.

A mostani számítások szerint a tél tartósnak ígérkezik és legalább egy hétig kitart majd, további jelentős csapadék már nem várható.

Az előttünk álló téli időszak különösen a hóval fedett északkeleti tájakon ígérkezik keménynek, ahol éjszaka -15 , nappal -5 C fok várható majd, ezzel szemben a déli területeken lényegesen enyhébb, de fagypont alatti időjárásra számíthatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.