Újra jön a tél, havazással!

havas utak

Csütörtökön ismét téliesre fordul az időjárásunk, pénteken már havazás is lehet, a hétvégén pedig igen kemény fagyok várhatóak.

Kedden és szerdán még folytatódik a kellemes, átlagosnál enyhébb időjárás. Napközben 5-11 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek. A magasban azonban már lehűlés kezdődik, ami szerdán az esti órákban már észlelhető lesz .

A késő délután, esti órákban ugyanis megvastagszik a felhőzet és az északkeleti országrészben havaseső, kisebb havazás is lehet már, másutt inkább csak szórványos esőre számíthatunk.

Az igazi változás azonban csütörtökön várható, eleinte még a nap is kisüthet, azonban délutántól már megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé kell csapadékra számítani az esti óráktól. Eleinte eső várható, de északon havaseső, havazás is lehet. Egyelőre még jelentős csapadékra nem kell számítani.

Jön a hó, de mekkora?

Pénteken aztán borult, csapadékos időjárásban lesz részünk. A csapadék halmazállapota még erősen bizonytalan délen eleinte inkább eső, majd havaseső várható, északon havaseső, havazás valószínű, de még igen nagy a bizonytalanság a csapadék mennyiségét és területi eloszlását tekintve.

A mostani számítások szerint több csapadék délen várható, a szilárd halmazállapotra inkább az északi megyékben van esély.
Mivel mediterrán ciklonról van szó pontos előrejelzést nehéz adni, a mostani számítások szerint helyenként 5-15 cm friss hó is hullhat majd, de lesznek területek, ahol csak későn történik meg a halmazállapotváltás, és a hó is olvadni fog, így ott nem várható számottevő hóréteg.

A jelenlegi számítások szerint pedig lesznek területek ahol nem a hőmérséklettel, hanem a csapadék mennyiségével lesz probléma, így a mostani számítások szerint az ÉNy-i országrészben ismét nem várható jelentős csapadék.

A tél viszont megérkezik!

Szombaton lassan felszakadozik a felhőzet, de futó hózáporok még lehetnek. Erős lesz az északnyugati szél, ami erősen rontja majd a hőérzetünket. Szombaton már napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.
Vasárnap és hétfőn pedig már hajnalban csak -15 -8 C fokokra számíthatunk, és napközben is mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet. Visszatér tehát az igazi tél, kemény fagyokkal és némi hótakaróval.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.