Téli játékok a szabadban – kizárólag hóval!

hógolyózás

A tél és vele együtt a hideg, csípős levegő is lassan megérkezik, de ez nem ok arra, hogy bent maradjunk a meleg szobában! Hamarosan leesik az első hó is, így összegyűjtöttük gyermekkorunk legizgalmasabb játékait, amit a szabadban játszhatunk – nem kell hozzá más, csak néhány eszköz, egy meleg öltözet, és a gyerek!

Hócsata, hóangyal-készítés, hóember-építés… a hóban ezer és egyféle játékot lehet játszani, de lássuk, hogy a régi klasszikusokon kívül milyen nagyszerű dolgokkal tudjuk még szórakoztatóbbá tenni a telet – és ami a legfontosabb, milyen közös élményekkel fog gazdagodni a család. Persze aki a téli tájat inkább bentről szereti élvezni, az is találhat magának jó szórakozást otthon. Építhet indiánsátrat, vagy választhat az ezerféle modern játék közül. De ha tehetjük, inkább menjünk a szabadba. Lássuk milyen játékok játszhatóak odakint télen!

  1. Dobjatok célba! Állítsatok fel néhány műanyagpalackot (például a kerítésre, vagy valamilyen emelvényre), majd az palackoktól néhány méterre húzzatok egy vonalat a hóba – ez fogja jelezni, hogy honnan kell eltalálni hógolyóval a célpontokat. Kijelölhettek több távolságot is – így mindenki megtalálja a számára ideális távolságot!
  2. Keressétek meg a téli kincseket! Nincs is jobb időszak az ilyen kinti játékra, mint a frissen leesett porhó – el tudtok benne rejteni mindenféle színes, apró játékokat a kicsiknek, nekik pedig az lesz a feladatuk, hogy megkeressék őket!
  3. Etessétek meg a didergő madarakat! Készítsetek homokozó játékokkal hóból tortát, süteményeket, majd szórjátok meg a tetejüket magvakkal, madáreleséggel – a távolból aztán lehet figyelni a madarakat, ahogy lassan gyülekezni kezdenek a finomságok körül.
  4. Szobrászkodjatok a hideg segítségével! Nem egy megszokott játék, azonban nagyon látványos alkotásokat lehet így készíteni. Némi előkészületet azért igényel: gyűjtsetek össze pár üres tejes- vagy főzőtejszínes dobozokat, mossátok őket ki jól, majd öntsetek bele ételfestékkel színezett vizet. Bátran használjatok több színt, minden dobozba más és más színű folyadék kerüljön! Éjszakára rakjátok ki a fagyba a készülő „téglákat”, másnap pedig már építkezhettek is belőle – csodás mesterművek fognak születni!
  5. Rajzoljatok a hóba! Ehhez a mutatványhoz is kelleni fog egy kis ételfesték, és néhány ivókupakos műanyag palack. Minden színt más és más palackban keverjünk ki vízzel (fél literhez kb. 10 csepp ételfestékre lesz szükség), ezután rajzoljunk velük a hóba! Fotózzátok le gyorsan, mert elég hamar elillannak az így készült alkotások…
  6. Készítsetek hógolyókat nagyüzemben! Ha már nagyon fárasztó, és a kezetek is fázik a sok-sok hógyolyó-gyártástól, szerezzetek be egy hógolyókészítő szerkentyűt! Gyorsan készíthettek rengeteg hógolyót, és már indulhat is a csata!

Ne feledjétek a meleg öltözéket, mielőtt kimennétek a szabadba, a fárasztó játék végén pedig mindenki megérdemel egy finom forró csokit a meleg szobában.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.