Szakad a hó országszerte! + VIDEÓ

havazás

Az ország közel harmadán, sokfelé és nem csak a hegyekben havazik. a vártnál is keményebben indul az áprilisi tél!

Havazik!

Ahogy jeleztük egy nagyon markáns lehűlés vette kezdetét és ennek nyomán országszerte sokfelé havazik.

A teljesség igénye nélkül A Duna-Tisza közén sokfelé havazik, de havazás jelentettek Budapest több pontjáról, Gödöllőröl, és az északi-középhegység több pontjáról. Sokfelé a havazás és havaseső váltogatja egymást. Jelenleg is havaseső hull Fejér megyében, Baranyában, Tolnában, és Somogy keleti felében.

havazas-ma

Forrás: metnet.hu

Tiszta hó hull az ország nyugati peremvidékén is. A Budapest környéki hegyek már kifehéredtek, és az ország több pontján fagypont alatt van a hőmérséklet. a Kiskunságban jelenleg már több centiméteres a hóréteg vastagsága.

A jelenlegi számítások szerint síkvidéken a hó felhalmozódására nem kell számítani, a folyamatos olvadás miatt, de néhány centi hóréteg kialakulhat. A magasabban fekvő dombokon illetve hegyeken azonban több centiméter, a csúcsokon akár több tíz centiméter vizes, tapadó hóréteg is kialakulhat!

Veszély!

Az ország nyugati és északi részen erős, helyenként viharos lesz a szél. A nyugati határmenti  megyékben 80-100 km/órás széllökések is előfordulhatnak, míg a Dunántúl keleti felén, és az északi országrészben 60-70 km/órás széllökésekre kell számítani.

Ez különösen ott lesz veszélyes, ahol a hó lerakódik a fákra, mert igen sok gallytörés következhet be.

AZ Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra figyelmeztető előrejelzést adott ki a csapadék miatt is. Elsősorban a Tisza vonala mentén várható akár 30 mm csapadék is 24 óra alatt, de az ország többi részén is 20 mm feletti csapadékkal kell számolni. Ez alól csak a nyugati határszél lehet kivétel.

Napközben +2 +9 C fok körül alakulnak csak a csúcshőmérséklete, télies útviszonyokra kell többfelé készülni, legyünk nagyon óvatosak az utakon

Holnap is hó!

Csütörtökön is folytatódik a csapadékos időjárás, többfelé, síkvidéken is havazással, havasesővel és viharos széllel. Kifejezetten télies lesz az időjárás!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ismét a hőség lesz a meghatározó az előttünk álló napokban, már narancssárga figyelmeztetés él, újra […]

TELJES CIKK | augusztus 9.

Az időjárás szempontjából talán az egyik legszeszélyesebb évszak bizony a nyár. Amellett, hogy gyakran – […]

TELJES CIKK | augusztus 8.

Az év talán utolsó, de legerősebb hőhullámában lesz részünk a jövő héten. Sokfelé lesz 37-38 […]

TELJES CIKK | július 30.