Szakad a hó országszerte! + VIDEÓ

havazás

Az ország közel harmadán, sokfelé és nem csak a hegyekben havazik. a vártnál is keményebben indul az áprilisi tél!

Havazik!

Ahogy jeleztük egy nagyon markáns lehűlés vette kezdetét és ennek nyomán országszerte sokfelé havazik.

A teljesség igénye nélkül A Duna-Tisza közén sokfelé havazik, de havazás jelentettek Budapest több pontjáról, Gödöllőröl, és az északi-középhegység több pontjáról. Sokfelé a havazás és havaseső váltogatja egymást. Jelenleg is havaseső hull Fejér megyében, Baranyában, Tolnában, és Somogy keleti felében.

havazas-ma

Forrás: metnet.hu

Tiszta hó hull az ország nyugati peremvidékén is. A Budapest környéki hegyek már kifehéredtek, és az ország több pontján fagypont alatt van a hőmérséklet. a Kiskunságban jelenleg már több centiméteres a hóréteg vastagsága.

A jelenlegi számítások szerint síkvidéken a hó felhalmozódására nem kell számítani, a folyamatos olvadás miatt, de néhány centi hóréteg kialakulhat. A magasabban fekvő dombokon illetve hegyeken azonban több centiméter, a csúcsokon akár több tíz centiméter vizes, tapadó hóréteg is kialakulhat!

Veszély!

Az ország nyugati és északi részen erős, helyenként viharos lesz a szél. A nyugati határmenti  megyékben 80-100 km/órás széllökések is előfordulhatnak, míg a Dunántúl keleti felén, és az északi országrészben 60-70 km/órás széllökésekre kell számítani.

Ez különösen ott lesz veszélyes, ahol a hó lerakódik a fákra, mert igen sok gallytörés következhet be.

AZ Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra figyelmeztető előrejelzést adott ki a csapadék miatt is. Elsősorban a Tisza vonala mentén várható akár 30 mm csapadék is 24 óra alatt, de az ország többi részén is 20 mm feletti csapadékkal kell számolni. Ez alól csak a nyugati határszél lehet kivétel.

Napközben +2 +9 C fok körül alakulnak csak a csúcshőmérséklete, télies útviszonyokra kell többfelé készülni, legyünk nagyon óvatosak az utakon

Holnap is hó!

Csütörtökön is folytatódik a csapadékos időjárás, többfelé, síkvidéken is havazással, havasesővel és viharos széllel. Kifejezetten télies lesz az időjárás!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.