Riasztás hófúvásra, ónosesőre! – Északon intenzíven havazik!

ónos eső

Elkezdődött a havazás, több kistérségre már riasztást adtak ki a hófúvás, vagy éppen az ónos eső miatt.

11:40 – Videó a havazásról


Esztergom


Vác

11:30 – Kamionok akadtak el a havazás miatt

A 2-es főúton Rétság közelében , Nógrád megyében a havazás miatt több kamion is elakadt. A rendőrség tájékoztatása szerint Katalinpuszta, Szendehely útszakaszon a rétsági körforgalomig vált csúszóssá az út.

Az úttest síkosság mentesítése megkezdődött, a forgalom jelenleg egy sávon rendőri forgalomirányítás mellett halad – közölték. A sofőröket óvatosságra intik.

11:25 – 5 cm hó a Dunakanyarban

Továbbra is váltakozó intenzitással havazik jelenleg már Kecskeméttől és Szolnoktól délre is. A legtöbb hó a Dunakanyar térségében esett. Esztergomban 3, a magasabban fekvő területeken 5 cm friss hóréteg hullott. az alábbi kép Esztergomból érkezett.

szent-tamas

9:20 – Dél felé terjed a havazás

Jelenleg a Nyíregyháza – Jászberény – Ráckeve – Komárom vonaltól északra havazik, ettől délre még nincs csapadék. Egyelőre ónos csapadékot, vagy havasesőt sehonnan sem jelentettek.

8: 45 – Járhatóak az utak

A Magyar Közút tájékoztatása szerint:

Komárom környékén, illetve Pest, Nógrád és Heves megye északi területein havazik vagy szállingózik a hó. Békés megye egyes területeiről páralecsapódást jeleztek.

A gyorsforgalmú utak, valamint a fő- és mellékutak váltakozva szárazak, vagy sónedvesek. Győr és Esztergom környékén, Nógrád és Heves megyében havas fő- és mellékút szakaszok is lehetnek.

8:35 Ausztriában narancssárga figyelmeztetést adtak ki az erős havazás, és a viharos széllökések miatt. Az osztrák Közszolgálati adó arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban olyan hideg érkezik, amelyre legutoljára 5 éve volt példa. A helyzet nálunk is hasonló a hét második felében lesz ahol napközben sem emelkedik -10 C fok fölé a nappali csúcshőmérséklet.

8:22 Megkezdődött a havazás a fővárosban is, szerencsére a reggeli csúcsforgalom előtt még nem havazott, így a nagyobb közlekedési problémákat sikerült elkerülni.

8: 15 Hófúvásra adott ki citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat az ÉK-i kistérségekre ( Sátoraljaújhely, Sárospatak, stb.).

Ezzel egyidőben a Komárom-Nagykanizsa vonaltól nyugatra az ónos eső miatt van citromsárga figyelmeztetés.

8:10 Jelenleg az északi megyékben már havazik, nagyjából az Ózd-Gyöngyös-Bicske-Komárom területen, de a havazás dél felé halad. A fővárosban ezekben a percekben kezdődik a havazás.

7:45 Az ország északnyugati csücskéből, a határ mellől jelentettek eddig csak havasesőt. Napközben a havazást a nyugati megyékben egyre inkább a havaseső, ónos eső váltja fel. A középső megyékben egyre bizonytalan, hogy megtörténik-e a halmazállapotváltás. Keleten végig havazás várható.

havazás jászapátiban

A legvastagabb hóréteg északkeleten várható, ott 5 cm vagy azt meghaladó hó is hullhat. Legkevesebb csapadékra délnyugaton kell számítani.

Napközben a nyugatias szél is megerősödik, különösen ÉK-en és ÉNY-on lehetnek erős lökések, itt akár 65-75 km/órás széllökések is kialakulhatnak, ezért a havat a szél hordhatja, ÉK-en hófúvások is kialakulhatnak.

Várhatóan estig kitart a csapadék, de az északi megyékben már hamarabb véget érhet a havazás.

Csütörtökön már csak a középső országrészben lehet kisebb hószállingózás, másutt felszakadozik a felhőzet. Hajnalban -7 -2 C fok várható, napközben -3 +2 C fokig emelkedik a hőmérséklet. Az időjárás meghatározója az erős, sokfelé viharos északnyugati szél lesz, amivel megkezdődik a sarkvidéki eredetű levegő beáramlása.

A folytatásban erős lehűlés várható, a hétvégén -20 C fok is lehet, majd újabb csapadék, rsézben havazás várható.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.