Rengeteg hó várható az ország egyik felén!

havazás 2018

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 cm friss hó is hullhat! Utána érkezik a szibériai hideg.

Rengeteg csapadék, sokfelé hóval

Egy mediterrán ciklon érkezik és hatására ma délutántól egészen péntekig ismétlődő havazásra készülhetünk, de lesz ahol inkább csak havaseső, eső várható. De lássuk a részleteket!

Hétfőn eleinte mindenhol sok lesz a napsütés, majd délelőtt a délnyugati határszélen megjelennek az első felhők, amelyek napközben folyamatosan vastagodnak. A délután folyamán a délnyugati területeken már elered a csapadék is, ami havazás, havaseső lesz főként. Az esti órákban tovább terjed a csapadék észak felé. Napközben +2 +5 C fokra számíthatunk.

Kedd hajnalban a csapadék már a Budapest-Szolnok vonalig ér el. Zömében havazás várható, de a déli, délkeleti, valamint a csapadéksáv keleti felében havaseső, eső is lehet. Ugyanakkor a Dunántúl nyugati felében kiterjedt havasára készülhetünk, itt már ekkor 5-10 cm friss hó hullhat. Napközben a csapadék tovább terjed ÉK felé. A csapadék halmazállapota térben és időben folyamatosan váltakozhat, folyamatos havazás a Dunántúlon és annak is a nyugati felén várható. Mivel a hőmérséklet éppen a határérték körül lesz, ezért a hó előrejelzésében nagy a bizonytalanság.

havazás február

Szerdán tovább folytatódik a csapadékos időjárás, közben feltámad az északkeleti szél is. A Dunántúl nyugati felén havazás, a többi területen havazás, havaseső, a keleti országrészben eső is várható. A pontos halmazállapot továbbra is bizonytalan, de a Nyugati megyékben újabb jelentős hó hullhat, a magasabban fekvő területeken pedig egyértelműen nagy havazásra kell készülni.

Csütörtökön is folytatódik a havazás, kelet felé havaseső, eső várható inkább. A néhol megerősödő északkeleti szél a havat a Nyugat-Dunántúlon hordhatja is, hófúvásokat okozva. A hőmérséklet -1 +5 C fok körül alakul majd.

Pénteken estefelé már elkezdődik a felhőzet vékonyodása, de napközben még többfelé lehet, már gyengülő intenzitású havazás.

A hétvégén pedig megérkezik a szibériai eredetű hideg levegő, vasárnap hajnalban már -15 C fokos hidegeket is mérhetünk a hóval fedett tájakon.

Mennyi hó várható?

Ezt jelenleg nagyon nehéz megbecsülni. Az biztos, hogy országosan jelentős csapadék várható, ÉK felé csökkenő mennyiséggel, legtöbb a nyugati-délnyugati határszélen várható. A hó mennyisége az olvadás körüli hőmérséklet miatt bizonytalan. A Dunántúlon mindenütt várható friss hóréteg, de lesz amikor ez olvadni fog. A legtöbb hó a nyugati határszélen várható, itt akár 20-30 cm friss hóréteg is hullhat, és a Dunántúli hegyekben akár ennél több hó is hullhat. A Dunántúl keleti felén 5-10 cm friss hórétegre van kilátás – jelentős bizonytalanság mellett. A keleti országrészben, különösen annak déli felén inkább az eső és az olvadás lesz a meghatározó, míg az északi felé lehet havazás, de az is olvadással jár majd együtt. Az Északi középhegység területein az olvadás kevésbé lesz problémás, de ott a csapadék mennyisége is lényegesen kevesebb lesz.

hótérkép

Hótérkép a GFS modell futása alapján péntekig. Forrás: WXCHARTS.EU

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.