Országos havazás érkezik!

havazás

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, de lesz ahol alig lesz megmaradó hó.

Ma egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat és a délelőtti órákban egyre többfelé kell havazásra számítani. A nap első felében inkább a Dunántúlon kell havazásra készülni. Néhol a havazás havasesőbe vált át. Nagyobb mennyiség a délnyugati országrészben várható. A hó olvadni fog, ezért estig alig marad meg a hó, az is inkább a magasabban fekvő területeken.

Napközben aztán a csapadék kelet felé halad, de egyre többfelé kell havasesőre számítani. Majd az éjszakai órákban a csapadéktömb északkelet felé elhagyja az országot.  Kedd hajnalig lepel-3 cm friss hóra számíthatunk, nagyobb eséllyel a Dunántúli és északi tájakon. Ennél több hó a Dunántúl nyugati felének magasabban fekvő területein lehet számítani.

Országos havazás

Kedden aztán egy mediterrán ciklon éri el hazánkat és újabb havazásra kell készülni, eleinte DK-en lehet még némi napsütés, de egyre többfelé fog havazni. Alapvetően havazás várható, de időszakosan és főleg délkeleten a havazás havasesőbe is válthat, és DK-en eső is várható. Napközben 0 +5 C fok várható, tehát a lehulló hó olvadni is fog. Éppen emiatt a megmaradó hó mennyiség bizonytalan. A mostani modellfutások szerint főként a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység területén lehet 3-5 cm hó síkvidéken, a hegyvidéki területeken ennél több, akár 5-10 cm hó is hullhat összességében. Az ország déli felében lepel-3 cm hórétegre számíthatunk a havazás intenzitásától függően.

téli vezetés

Az Országos Meteorológiai szolgálat Vas és Veszprém megyékre a keddi napra kisebb hófúvásokra is figyelmeztet.

A szerdai napon aztán nyugat felől csökken, majd felszakadozik a felhőzet, eleinte még többfelé, majd délutántól inkább már csak keleten kell havazásra számítani. Elsősorban az északi területeken tovább gyarapodhat a hóréteg vastagsága, néhol akár 10-15 cm-es friss hóréteg is kialakulhat. Az északi szél megerősödik, és nyugaton hordhatja is a havat, kisebb hófúvásokra is számítani kell.

Készüljünk fel!

Az idei télen ez az első igazán jelentősebb országos havazás, ami elsősorban az északi és nyugati megyékben okozhat problémákat. Legyünk óvatosak az utakon!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.