Országos havazás érkezik!

havazás

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, de lesz ahol alig lesz megmaradó hó.

Ma egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat és a délelőtti órákban egyre többfelé kell havazásra számítani. A nap első felében inkább a Dunántúlon kell havazásra készülni. Néhol a havazás havasesőbe vált át. Nagyobb mennyiség a délnyugati országrészben várható. A hó olvadni fog, ezért estig alig marad meg a hó, az is inkább a magasabban fekvő területeken.

Napközben aztán a csapadék kelet felé halad, de egyre többfelé kell havasesőre számítani. Majd az éjszakai órákban a csapadéktömb északkelet felé elhagyja az országot.  Kedd hajnalig lepel-3 cm friss hóra számíthatunk, nagyobb eséllyel a Dunántúli és északi tájakon. Ennél több hó a Dunántúl nyugati felének magasabban fekvő területein lehet számítani.

Országos havazás

Kedden aztán egy mediterrán ciklon éri el hazánkat és újabb havazásra kell készülni, eleinte DK-en lehet még némi napsütés, de egyre többfelé fog havazni. Alapvetően havazás várható, de időszakosan és főleg délkeleten a havazás havasesőbe is válthat, és DK-en eső is várható. Napközben 0 +5 C fok várható, tehát a lehulló hó olvadni is fog. Éppen emiatt a megmaradó hó mennyiség bizonytalan. A mostani modellfutások szerint főként a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység területén lehet 3-5 cm hó síkvidéken, a hegyvidéki területeken ennél több, akár 5-10 cm hó is hullhat összességében. Az ország déli felében lepel-3 cm hórétegre számíthatunk a havazás intenzitásától függően.

téli vezetés

Az Országos Meteorológiai szolgálat Vas és Veszprém megyékre a keddi napra kisebb hófúvásokra is figyelmeztet.

A szerdai napon aztán nyugat felől csökken, majd felszakadozik a felhőzet, eleinte még többfelé, majd délutántól inkább már csak keleten kell havazásra számítani. Elsősorban az északi területeken tovább gyarapodhat a hóréteg vastagsága, néhol akár 10-15 cm-es friss hóréteg is kialakulhat. Az északi szél megerősödik, és nyugaton hordhatja is a havat, kisebb hófúvásokra is számítani kell.

Készüljünk fel!

Az idei télen ez az első igazán jelentősebb országos havazás, ami elsősorban az északi és nyugati megyékben okozhat problémákat. Legyünk óvatosak az utakon!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.