Országos havazás – folyamatosan frissítve

Ez a hét a havazásról szól, és az esti órákban újabb csapadéktömb éri el az országot, mostmár országos havazást hozva.Folyamatosan frissítjük cikkünket.Kövesd élőben időképünkön!

KIEMELT – Mi várható?

Dél felől egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat és újra havazás kezdődik, ami ismét 10-20 cm havat hoz, mostmár országszerte. A havazás az esti óráktól a nyugati területeken péntek estig, míg keleten szombat estig is eltarthat majd, kisebb megszakításokkal. A legtöbb hóra a déli rszágrészben kell számítani, a legkevesebb hó ezúttal az északi országrészben eshet. A dél-alföldi megyékben eleinte havaseső, ónoseső is hullhat, amely fokozatosan havazásba vált majd át.
Erős szélre is számítanunk kell, országszerte 40-60 km/órás széllökések várhatóak, ezért a már hóval borított területeken erős hófúvásra és hótorlaszokra kell számítani.
Az újabb havazást ezúttal nem enyhülés, hanem erős lehülés kíséri majd. A hétvégén a hóval fedett, derült tájakon -10, de akár -20 C fokra is lehüllhet a levegő a hajnali órákban!

Nyugaton 2-5, keleten 10-15 cm friss hó. – 20:15

Am OMSZ legfrissebb tájékoztatása szerint a havazás elálltáig nyugaton 2-5, a középső országrészben 6-10, míg keleten még 10-15 cm fiss hó várható.

.

OMSZ – Több hó keleten – 18:29

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését, most már az összes megyére legalább citromsárga figyelmeztetést adtak ki (24 óra alatt 10 cm hó). És a holnapi napra vonatkozóan több keleti megye is megkapta a sárga figyelmeztetést a korábbiakhoz képest.

havazás

.

288 riasztást kapott a katasztrófavédelem – 18:10

Péntek délután 5 óráig 288 riasztást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), többségük a havazás és hófúvás által leginkább érintett Vas megyéből érkezett – közölte Tóth Ferenc, az OKF országos polgári védelmi főfelügyelője budapesti sajtótájékoztatóján

.

Zágrábban 68 centi hó – 17:55

1861 óta nem mértek olyan vastag hóréteget, mint a mostani napokban Zágrábban. A hóréteg vastagsága elérte a 68 centimétert. Az eddigi rekord 48 centiméter volt.

havazás

.

Egy kis kitekintés: ez vár ránk a nagy hó után – 17:45

Szombat estáre véget ér a havzás. Nagyon hideg lesz, a hóval fedett, derült heleken -15 C fok is lehet. Hétfőn aztán erős felmelegedés ígérkezik, csapadékkal, elsősorban esővel, olvadással, majd újabb erős és egyelőre tartósnak ígérkező lehűlés, további, már kisebb havazásokkal. A jövő hét második felétől napközben is fagyhat.

.

Az OMSZ újabb csapadékhullámot vár éjszaka – 17:40

Az OMSz honlapján közzétett cikk, újabb csapadékhullámmal számol az éjszaka, amely elsősorban a déli megyékben hozna jelentős mennyiségű friss hóréteget (10-20 cm).

.

24 elzárt település – 17:30

A legfrissebb információk szerint huszonnégy elzár település van országszerte és mintegy negyven járhatatlan út van, elsősorban a Dunántúlon. Senki ne induljon útnak, különösen a Dunántúlon ne.

.

Hóhelyzet a kórházakban. – 17:24

A veszprémi kórházban elhelyezik a napközben kezelésre bejáró betegeket, ha az útviszonyok miatt nem tudnak hazautazni – mondta a Csolnoky kórház főigazgatója pénteken. Gőyr-Sopron megyei kórházakban kisebb fennakadásokat okozott csak a hó, mert a személyzet nem tudott bejutni a kórházakba.

.

100 embert mentetek ki a hófúvásból. – 15:34

Délután négyig 84 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a beavatkozó tűzoltó egységek Vas megyébe, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából – írja a Vaol.hu. Foto:nagykanizsa/MTI/Varga György

hótérkép

Felkészültek a jégtörő hajók – 16:02

A várható lehűlés miatt soron kívül ellenőrizték a jégtörő hajók állapotát, hogy azok szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek – közölte az Országos Vízügyi Szolgálat pénteken. A Dunán hét, a Tiszán tizenkét jégtörő hajó áll bevetésre készen. A Tiszán a kismértékű jégzajlásokat leszámítva részleges vagy teljes álló jég a jellemző, amely a következő időszakban a hideg időjárás hatására vastagodni fog. A Duna magyarországi szakasza egyelőre jégmentes, és a napokban nem valószínű komolyabb jegesedés. A vízügyi szolgálat szerint mindkét folyón elsőfokú jégvédekezési készültség van érvényben. Ez fokozott figyelőszolgálatot jelent, hogy a jégtörő hajók szükség esetén időben elindulhassanak.

Ilyen a hófúvás Cserszegtomajnál. – 15:34

Néhány órája készült ez a videófelvétel a Zala megyében, jól mutatja a hófúvás erejét.

Ilyen is ritkán van: mindenütt esik. – 15:20

Időkép térképünkön jól látszik, hogy az ország egész területén havazik, csak DK-en esik még az eső. Az hogy az ország egész területén egyszerre legyen csapadék nagyon ritkán fordul elő. Most ilyen helyzet van.Időképünket itt tudod követni.

hótérkép

Már csak a viharasarokban esik eső. – 15:10

Már csak a viharsarokban esik eső/ónoseső, mindenütt másutt havazik, de egy-két órán belül itt is váltani fog a csapadék és 15 cm friss hó is kialakulhat holnap estig.

A szlovén után a horvát határt is lezárták. – 15:05

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek délután lezárták a letenyei magyar-horvát határátkelőt a teherforgalom elől, a korlátozás háromórás időtartamra szól.

Megroggyant egy ipari üzem teteje? – 15:00

Kiürítették a sárvári Flextronics egyik épületét, miután a hó súlya alatt megrogyott a tető. A termelést is leállították, erősítette meg az információt a Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (Origo).

Mikor vált át kelet? – 13:20

Többen is kérdezték, hogy keleten is lesz-e hó? Nos igen! Békéscsabán 15 óra körül vált át a magasban a hőmérséklet fagypont alá utána még 10-12 mm csapadék várható, ami 15 cm-nek felel meg. Debrecenben 12-15 óra körül jön a váltás, ott még 5-10 cm friss hóréteg várható.

Oroszlány is a hó fogságában – 13:11

Sárvár után már a második nagyváros is a hó fogságába került, ilyenre az elmúlt tíz évben nem volt példa. A fő gondot az erős szél okozza, ami újra és újra járhatatlanná teszi az utakat.

Már 18 település a hó fogságában – 12:50

Már 18 település van hivatalosan a hó fogságában, elsősorban Vas és Zala megyékben. Az erős havazás és hófúvás miatt helyenként a látótávolság 20-30 m csupán.Foró Szombathelyről MTI/Kászoni László

hótérkép

Sárvárt megközelíthetetlen – 11:50

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség péntek délelőtt tíz órától – közölte a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

Celldömölk: ne kíséreljék meg elhagyni a várost – 11:50

A CELLDÖMÖLKI SZÉKHELYŰ HELYI VÉDELMI BIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK KÖZLEMÉNYE Ezúton hívom fel a lakosság, az intézmények és a vállalkozók figyelmét arra, hogy Celldömölk várost semmilyen irányban ne kíséreljék meg elhagyni, mert azt az időjárási körülmények nem teszik lehetővé…Gecse József HVB elnök

A Magyar Közút kéri – 11:35

A Magyar Közút nemhogy nem ajánlja, egyenesen azt kéri a Nyugad-Dunántúl lakóitól, hogy semmilyen körülmények között ne induljanak útnak. A hófúvás és a folyamatos havazás miatt nem tudják garantálni, hogy egy éppen járhatóvá tett útszakasz meddig marad járható. Pécsi Norbert szerint délutánra már a Dunántúl egészén hasonló lehet a helyzet, így azok is fontolják meg az utazást, akik Baranyában, Tolnában, vagy Fejér megyében élnek.

145 baleset 11 óráig – 11:20

Kritikus a helyzet az ország nyugati felében, az elmúlt 11 órában 145 közlekedési baleset történt és ez csak azon balesetek száma, ahová a tűzoltóságnak ki kellett vonulnia. A déli megyékben eddig nem esett jelentős hó, de hamarosan itt is intenzív havazás kezdődik, de itt a szél miatt nem várhatóak akkora gondok.

Sárvár, Szombathely lezárva? – 10:56

Olvasóink jelzése szerint Sárvárt már nemigen lehet megközelíteni közúton, a Magyar Közút is jelezte, hogy a település útjain válságos a helyzet. Az Index információi szerint Szombathelyen is hasonló a helyzet. (alábbi kép:MTI/Varga György – Zalából)

hótérkép

Vas megyében leállt a tömegközlekedés – 11:13

Már csak Zalaegerszeg és Körmend irányában van a megyében buszközlekedés, még Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba is elindult ugyan egy-egy autóbusz, de a többi járat nem közlekedik.

Lezárták a magyar-szlovén határt – 10:56

Lezárták a magyar-szloén határt, csak a 7,5 tonnánál kisebb járművek haladhatnak át a határátkelőn. Közben a Pozsonyi pályaudvart is lezárták, mert a hófúvás miatt a vonalak járhatatlank.

Zalában is elzárt települések – 10:41

Vas megye után, imáron Zala megyében is három települést elvágott a külvilágtól a hó, közben Győr-Moson Sopron megyében kötelezővé teték a hólán használatát.

Így néz ki az M7-es autópálya – 9:33

Aki csak teheti ne induljon útnak a Dunántúl nyugati felében. Jelenleg így néz ki az M7-es autópálya a Balaton nyugati felében. A kisebb utak közül sok járhatatlan.

hótérkép

Négy település megközelíthetetlen – 9:33

Négy település megközelíthetetlen Vas megyében: Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni – tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t.

Az OMSZ több havat vár – 8:15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggeli előrejelzése szerint a korábbiakhoz képest többfelé lehet nagyobb havazás a korábban vártnál.A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi, északkeleti megyékben általában lepel-5 cm, az Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 cm között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 cm-t meghaladó mennyiség eshet.

26 út járhatatlan – 8:10

A Dunántúlon már 26 út járhatatlan, de elzárt település egyelőre nincs, a várható havazás és erős hófúvás miatt ez a anap során még változhat. Horvátországba csak hólánccal lehet behajtani. A horvát fővárosban több mint fél méte hó hullott.

5 megyében piros riasztás – 8:07

Az Országos Meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a hófúvás miatt öt nyugati megyében, a riasztás különbözik a tegnap kiadott figyelmeztető előrejelzéstől.

hótérkép

OMSZ: Piros figyelmeztetés? – 20:47

Az Országos Meteorológiai szolgálat piros figyelmeztető előrejelzést adott ki Vas és Veszprém megyékre a várható erős hófúvások miatt. Magas hótorlaszokra kell számítani!

Több, mint száz baleset – 20:45

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több mint 100 riasztást kapott a mai napon a közlekedési balesetek miatt. A legtöbb jármű az árokba csúszott, vagy elakadt a hóban. A legtöbb riasztás Vas, Győr és Veszprém megyékből érkezett.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.