Megérkezett az első hó!

havazás sípark

Tegnap az esti órákban havazott az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn.

Vasárnap este hét óra előtt néhány perccel leestek az első idei hópelyhek Kékestetőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az első hópelyhek havaseső formájában hullottak az országra.

Míg a Mátrában havaseső esett, addig a Bükk-fennsíkon, Bánkúton ma reggel ónosesőt észleltek. A Metnet fórum észlelője szerint:

„A lombos fák közepes és nagyobb méretű gallyai is törnek, vékonyabbak földig hajlanak. A falevelekről jégcsapocskák lógnak. Jégbevonat vastagsága: 2-5 mm közötti. Fémes felületen (felvonó), jégcsapok 2-3 cm hosszúak.”

Korábban innen is jelentettek havazást, de tőlünk északra, és keletre, már megmaradó havat is jeleztek az észlelők.

Havazás romániában

De nem csak hó esett, hanem eső is. A déli megyékben területi átlagban 20-40 mm csapadék esett, de voltak olyan területek ahol a 70 mm-t is elérte a lehullott csapadék mennyisége. Októberben az átlagos csapadékmenyiség 40 mm körül van.

Az északi országrészben 10-20 mm csapadék hullott a mostani ciklonból.

Ma kelet felé távolódik a csapadékmező, de csak átmeneti lesz a nyugalom. Kedd este újabb csapadék érkezik, és hétvégéig jelentős esőre van kilátás.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.