Megdőlt a hidegrekord -28,1 C fokot mértek, Sopronban 8 cm hó

első hópihe

Megdőlt a hidegrekord a Pest megyei Tésán -28,1 C fokot mértek, közben nyugaton havazik!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az Ipoly menti, de Pest megyei Tésán -28,1 C fokot mértek ezzel megdőlt a hidegrekord. Ezen a napon ilyen hideget még sosem mértek Magyarországon. A korábbi rekord -26,5 C fok volt, amit a Nógrád megyei Romhány tartott.

Az Időkép észlelői -27,5 C fokos hideget mértek Ipolyszögön és Mihálygergén, ez az elmúlt telek leghidegebb éjszakája volt. De nem csak itt volt hideg Pest, Szolnok, Bács-Kiskun, Heves, Nógrád, Komárom és Borsod megyékben is mértek -20 C fok alatti hőmérsékleteket.

Megdőlt a Budapest hidegrekord is -18,6 C fokot mértek, ami egy tized fokkal hidegebb, mint a korábbi rekord.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

A legenyhébb a Dunántúl nyugati felén volt itt csak -10 C fok körül alakult a minimumhőmérséklet, de ezzel szemben itt jelenleg is havazik. Általában 1-3 cm friss hóréteg hullott, de Sopronból 7-8 cm havat jelentettek az észlelők, és itt jelenleg is hull a hó. A déli órákig itt további havazásra van kilátás, de délután a Tiszántúlon is lehet kisebb hószállingózás, de itt csak lepelnyi hóréteg várható.

A szomszédos Szlovákiában -38 C fokot is mértek az éjszaka során.

Ma napközben -10 és -2 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Holnap hajnalban észak felől befelhősödik és újra erős lesz az északi szél, ennek köszönhetően már nem lesz annyira hideg, éjszaka „csak” -20 és -10 C fok körül alakulnak a minimumértékek.

Hétfőn a megnövekvő felhőzetből elszórtan kisebb havazás, hószállingózás is kialakulhat, de jelentős havazásra nem kell számítani.

Csütörtökig még kitart a hideg, maradnak a nappali mínuszok is, de napról-napra enyhül majd a hideg, még ha csak kis mértékben is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.