Mediterrán ciklon, délen havazással, ónosesővel

hófúvás

Viharos szél, délen jelentős havazás, keleten ónoseső, ezt hozza a napok óta jelzett mediterrán ciklon.

20 cm közelében

Az észlelők alapján jelenleg Kaposváron esett a legtöbb hó, ott 17 cm mértek, a városban megbénult a közlekedés. A havazásnak van utánpótlása, így ott 20 cm bőven meghaladó friss hóréteg várható. A délnyugati országrészben nagyon intenzív a havazás, néhol a látótávolság 100 méter környékére csökken.

Délkeleten is havazás

Már a délkeleti országrészben is havazásba váltott a kezdeti ónoseső, havaseső. Már csak az országhatáron, Hódmezővásárhelyen van vegyes halmazállapotú csapadék. Rövidesen itt is szilárd halmazállapotba válthat a kezdeti eső.

60 km/órás széllökések

Jelenleg az Alföldön mérik a legerősebb széllökéseket, itt 60 km/óra felett van a szél sebessége. A havas területeken egyelőre kisebb a szélsebesség, így egyelőre jelentős hótorlaszok nem alakultak ki.

Közlekedési nehézségek

Baranya megyében kamionstoppot vezettek be. A Bama információi szerint több tömegközlekedési vonalat korlátoztak, és a 6-os főúton Pécsett áll a forgalom.

Több megyében is narancssárga figyelmeztető előrejelzés van érvényben havazás, hófúvás, vagy éppen ónos eső miatt. Elsősorban Baranya,Tolna, Zala, Vas, Somogy és Bács-Kiskun megyékben várható 5cm meghaladó friss hóréteg ma éjfélig, de a megyék déli területein akár 10-20 cm friss hó is hullhat. A délkeleti megyékben az ónoseső jelenthet gondot. több megyére is narancs illetve citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Figyelmeztetés

A csapadék délnyugaton szinte végig havazás lesz, de eleinte még többfelé várható eső, havaseső, ónos eső is, ami fokozatosan egyre inkább havazásba vált majd át.

Erős, néhol viharos erejű lesz az északi szél. Viharos széllökésekre kell számítani az északkeleti megyékben, míg a déli megyékben az erős szél miatt hófúvások alakulhatnak ki.

Jelenleg nagyjából a Lenti-Gyomaendrőd vonal mentén van csapadék, nyugaton havazás, keleten vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati megyékben 2- cm friss hó hullott ezidáig. A számítások szerint a csapadék az északi megyéket nem éri el.

Havazás a Tolna megyei Zombán

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.