Lesz-e hó karácsonykor? 2016-os előrejelzés

karácsonyi lehűlés

Bár még rengeteg a bizonytalanság, sokan érdeklődtek, lesz-e hó karácsonykor? Nos, hideg lesz, de a hó erősen bizonytalan.

Az utóbbi hetekben nem sok csapadékban volt részünk, és a jelenlegi modellfutások alapján úgy tűnik, hogy ez a tendencia hosszú ideig kitart még. Azaz egészen karácsonyig anticiklonális hatások lesznek a meghatározóak.

Hogy mit jelent mindez? Nos, azt, hogy magas lesz a légnyomás, és ez nem kedvez a csapadéknak.

Ellenben a téli magas légnyomás általában a hideg levegőnek kedvez, így az várható, hogy marad az évszaknak megfelelő, sőt az elmúlt teleknél lényegesen hidegebb időjárás. Napközben csak kevéssel emelkedik majd fagypont felé a hőmérséklet, míg az éjszakai órákban kemény fagyra készülhetünk.

A mostani modellfutások alapján a jövő hét is hidegnek ígérkezik, és vasárnap éjszaka, valamint szerdán kisebb havazás, hózáporra is van esély. A jövő hét második felében napos és ködös területek váltják majd egymást éppen ezért a hőmérsékletben is nagy eltérések lesznek, a ködös tájakon napközben is marad a fagy, míg a naposabb területeken fagypont felé emelkedhet a hőmérséklet.

karacsony

Ezen az ábrán az 1500 méter magasban várható hőmérsékletek láthatóak. A különböző színek az egyes modellfutások eredményét mutatja. Látható, hogy az időszak elején még együtt mozognak a vonalak, majd egyre nő a bizonytalanság, azaz a modellfutások más-más időjárást mutatnak.

A karácsony előtti napokban is marad a hideg időjárás, de némileg enyhülhet a fagy. Jelentős csapadékra a mostani modellfutások alapján kicsi az esély, de zuzmarás területek lehetnek, ami megadhatja a fehér karácsony jellegét az időjárásnak.

Arra a kérdésre, tehát, hogy lesz-e hó karácsonykor? A válasz az, hogy erre kicsi az esély. Kisebb hószállingózások azonban lokálisan fehére festhetik a tájat. A hideg viszont egyelőre tartósnak ígérkezik.

Amint változik a várható időjárás, vagy pontosabb képet kapunk, új cikkel jelentkezünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.