Kiadós havazás jön!- 20 cm is hullhat + HÓTÉRKÉP!

Országos havazás érkezik, délen akár 20 cm is hullhat, de északon is több centi hó várható!

Hétfőn dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, hatására a déli határszélen már gyenge havazásra, hószállingózásra lehet számítani. Az ország nagy részén azonban ekkor még nem várható havazás, sőt északon a nap is tartósan kisüthet. Napközben -1 -7 C fok körül alakulnak a csúcsértékek.

Az éjszaka során aztán a ciklon csapadékrendszere egyre északabbra tolódik és lassan az ország egyre nagyobb részén kezdődik havazás.

Kedden napközben már sokfelé kell havazásra számítani, de intenzív havazás inkább az ország déli és középső sávjában várható, északon gyengébb lesz a havazás.

A mostani számítások szerint a déli megyékben 12-20 cm hó is hullhat, míg az északkeleti és északnyugati megyékben csak 1-3 cm hóra lehet számítani. A főváros térségében 3-7 cm friss hóra van kilátás.

hótérkép

Várható friss hómennyiség (forrás: windy.com – ICON)

Az északi szél továbbra is élénk lesz erős lökésekkel, ezért a havat a szél hordani fogja, hóvúfásokra is számítani kell.

Az Országos Meteorológiia Szolgálat az ország kétharmadára citromsárga figyelmeztetést adott ki a havazás miatt (azaz 5 cm meghaladó hó hullhat), valamint 4 megye kivételével hófúvásra is citromsárga figyelmeztetés él a holnapi napra.

Forrás: OMSZ

Olvadásra senki se számítson, napközben is csak -2 -7 C fok várható, hajnalban a borultság miatt egy kicsit enyhébbek lesznek a reggelek „csak” -8 -15 C fokra számíthatunk.

Szerdán aztán csökken a felhőzet és már csak elvétve kell havazásra számítani, de az élénk szél miatt továbbra is kialakulhatnak hófúvások.

Pénteken, egy napos szünet után újabb havazásra számíthatunk, de a hétvégén már enyhülés kezdődik, a jövő héten ismét plusz fokokat remélhetünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.