Kemény fagyokat hoz szilveszter időjárása + HÓTÉRKÉP

hóvihar

Szilveszter éjszakáján akár -20 C fok közelébe is hűlhet a levegő hőmérséklete. Farkasordító hideg vár ránk.

Elvonult a havazást okozó mediterrán ciklon, de még ma is lehetnek elszórtan hózáporok, sőt, az ég is megdörrenhet, így akár hózivatarok is előfordulhatnak. Főként a Dunántúl nyugati felében és a középső országrészben hullhat kis mennyiségű hó, legfeljebb 1-2 cm friss hóréteg várható az elszórt hózáporokból. A mediterrán ciklon a déli megyékben 20-25 cm havaz hozott, míg északkeleten fekete maradt a táj. A ciklon a vártnál délebbre haladt el, így főként az Alföldön maradt el a várt havazás.

hótérkép  Ennyi havat adott a mediterrán ciklon

Ma még többfelé lesz erős a szél, viharos széllökések is lehetnek, emiatt a vastag hóval borított tájakon hófúvásokra is számítani kell. Baranya megyében átmenetileg kamionstoppot is elrendeltek. A déli határ mentén narancssárga riasztás van érvényben. Napközben aztán mérséklődik a szél. Kora délután -3, 0 C fok várható.

Kedden a hóval borított tájakon már igen hideg lesz a hajnali órákban -12 -6 C fok várható kora reggel. Napközben még élénk lesz az északi szél, ezért a Dunántúlon kisebb hófúvás előfordulhat a továbbiakban is. Napközben több kevesebb napsütés mellett a megnövekvő gomolyfelhőzetből hózáporok alakulhatnak ki, és kis területen néhány centi friss hó is hullhat. Napközben -6 -1 C fokra van kilátás.

Szilveszterkor és az újév első napján várható a legkeményebb hideg. Reggelente átlagosan -15 -8 C fokra hűl a levegő, de a déli hófedte tájakon még ennél is hidegebb lehet, a hőmérséklet minimumértéke megközelítheti a -20 C fokot. Kevés lesz a felhő és a szél is mérséklődik, sok napsütésben lesz részünk, de nappal sem emelkedik -6 -2 C fok fölé a hőmérséklet.

Január első hetében, aztán lassú enyhülés kezdődik, a hét végén kisebb havazás, havaseső is előfordulhat majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.