Jövő héten már havat is láthatunk – talán

első hópihe

Ma délután egy hidegfront ér el bennünket, vasárnap kiadós eső vár ránk, a jövő héten akár havazást is láthatunk. Mozgalmas napok állnak előttünk.

Változékony időjárás

Ma, azaz szerdán egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Megerősödik először a déli szél, majd a front után az északnyugati. A front előtt azonban a déli, délnyugati országrészben akár 20 C fokos hőmérsékletek is lehetnek. A front nem hoz jelentős csapadékot, nagyobb eséllyel délen lehet kisebb záporeső.

Csütörtökön azonban már lényegesen hűvösebb lesz, már csak 7-12 C fokot mérhetünk, és az élénk, helyenként erős ÉNY-i szél miatt még hidegebbnek érezzük majd a levegőt.

Pénteken hajnalban erős talajmenti fagyra készüljünk. Országszerte fagyra van kilátás, ahogy a szél mérséklődik, néhol akár -5 C fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, de lesznek kisebb területek, ahol fagypont felett marad kevéssel a hőmérséklet. Napközben sem lesz meleg 5-12 C fok körül lesz a hőmérséklet, de napsütésben bizakodhatunk.

Szombat estétől csapadékosabbra fordul időjárásunk. Vasárnap kiadós esőzésre van kilátás, egyelőre enyhülés mellett. A hétvégén akár 15-17 C fokot is mérhetünk helyenként.

Kedden aztán újabb ciklon érkezik, ami már lehűlést hoz. Az előrejelzésekben egyelőre jelentős a bizonytalanság, de a mostani számítások szerint a Dunántúl magasabban fekvő részen havaseső, akár havazás is lehet. Bár kicsi rá az esély, de nem zárható ki teljesen egy síkvidéki havazás esélye sem. Azonban mielőtt a télimádók beleélnék magukat a helyzetbe: erre kevés az esély és még sok a bizonytalanság. Egyelőre megmaradó hóra ne számítsunk, legfeljebb egy kis látványhavazásra.

Jön a téli idő, vigyázunk az utakon!

Ahogy egyre zordabbra fordul az idő, úgy válnak a közlekedési feltételek is egyre nehezebbé. Érdemes tehát felkészülni a téli időjárásra az autósoknak is. Ne feledjük, ha közlekedési balesetet okozunk, vagy közlekedési baleset áldozataivá válunk, nem jelent mentséget a télies útviszonyok és az időjárás!

Mire érdemes odafigyelni a közlekedőknek?

Bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, mégis ajánlott, mert jelentősen csökkenti a megcsúszás veszélyét téli útviszonyok mellett. A téli gumira +7 C fokos átlaghőmérséklet alatt célszerű váltani. Ma már az átlaghőmérséklet ez alatt alakul, tehát ideje váltanunk!

Mire figyeljünk még?

Ahogy az előrejelzésben is írtuk péntektől már erősebb fagyokra lehet számítani. Különösen veszélyes, hogy napközben pozitív a hőmérséklet, majd az éjszaka fagy van, mert az autósok ilyenkor még nem annyira óvatosak. Az úttest felfagyásai könnyen okozhatnak közlekedési balesetet. Fontos tudnunk, hogy a közúti baleset jogértelmezése szerint, az is vétkes, aki nem veszi figyelembe a télies útviszonyokat és így okoz balesetet. A közlekedésjogász szerint, közúti baleset  esetén: ”gondatlan akkor is, ha nem tanúsítja a tőle elvárható figyelmet és körültekintést”. Legyünk tehát óvatosak!

auto-hoban

Mi jelenthet még kockázatot?

Az őszi-téli időszakban a köd is gyakori időjárási elem, amely különösen az esti-éjszakai és hajnali órákban felelős a balesetekért, amikor amúgy is rosszak a látási viszonyok. Bizonyos domborzati viszonyok mellett a látótávolság nagyon lecsökkenhet, amire érdemes ügyelni. Ilyenkor is inkább a biztonságra törekedjünk semmint a pontos érkezésre!

Havazás és hófúvás

Végül a téli időszakban a hazai autósoknak is meg kell küzdenie a havazással és a hófúvással. A hólánc Magyarországon nem kötelező, de bizonyos helyzetekben és helyeken, vagy járműveknél megkövetelheti a hatóság. A havazás inkább megcsúszásos baleseteket idéz elő, ha a havazás mellé hófúvás is társul, az extrém körülményeket teremthet az utakon. Elég ha csak a korábbi március 15-i havazásra gondolunk. Mielőtt útra kelnénk célszerű tájékozódni a várható időjárásról, és felkészülten útnak indulni.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.