Itt nagy havazás forgatókönyve! Káosz lehet az utakon pénteken

komoly havazás vagy belvíz

Helyenként 20 cm meghaladó hó fog hullani, de lesz ahol sokáig az eső, vagy éppen az ónoseső lesz a meghatározó, íme a részletes forgatókönyv.

Sok a bizonytalanság!

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a jelenlegi időjárási helyzetben nagyon nagy a bizonytalanság. A csapadék biztosra vehető, de annak halmazállapotában a szokottnál több a kérdés. Az itt leírt forgatókönyv a jelenlegi modellfutások alapján legvalószínűbb forgatókönyv.

Ma este érkezik az első hullám

Ma, azaz szerda estétől érkezik a csapadék első hulláma. A csapadék sávja jelenleg Csehországban jár, és várhatóan a késő esti órákban éri el az északnyugati határvidéket.

Ebből a csapadékból elsősorban az északi országrészben élők fognak kapni, és a csapadék zömében havazás lesz. A mostani modellfutások alapján lepel-3 cm friss hó hullhat az éjszaka során. A legnagyobb mennyiség a Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád megyékben hullhat, de a szomszédos megyékben is várható havazás. A déli határ mentén fekvő megyékben viszont kicsi erre az esély.

A havazás az éjszakai-hajnali órákban érkezik, a főváros térségét a kora reggeli órákban hagyja el. Délelőtt már keleten is megszűnik a havazás. Ezzel együtt jelentősen enyhül az idő is, napközben keleten 0 -4, nyugaton -1 +4 C fokra számíthatunk. A nap is kisüt.

Pénteken várható a sok csapadék

Csütörtök este aztán újabb felhősödés kezdődik nyugat felől és a késő esti órákban már előfordulhat kisebb hószállingózás, de akár ónos eső is lehet ekkor még kis mennyiségben.

Pénteken aztán sokfelé várható jelentős csapadék. A kezdeti havazás sokfelé havasesőbe, majd esőbe vált, de ónosesőre is számítanunk kell, sőt jelentős ónos esőzés is kialakulhat.

Délután aztán hidegebb levegő érkezik és az esőzés egyre többfelé havazásba vált majd vissza, és egyre többfelé kell délután és este havazásra számítani. Közben a csapadék súlypontja fokozatosan kelet felé tevődik át.

Hóesélyek

A jelenlegi számítások szerint az ország északkeleti harmadában végig havazás lehet, és így itt jelentős 10-20 cm hó hullhat, de az országhatárhoz közelebb eső területeken ezt meghaladó friss hóréteg is kialakulhat szombat estig.

Szintén jelentős hóréteg alakulhat ki délnyugaton, de itt még a halmazállapot-váltás időpontja bizonytalan, a várható hómennyiség 5-10 cm körül van, de nem zárható ki egy ennél havasabb verzió sem.

A délkeleti országrészben sokáig esőre, havasesőre kell számítani, csak sokára vált majd át az eső havazásba, így itt kérdéses a megmaradó hó vastagsága.

Az északnyugati országrészben pedig viszonylag kevesebb csapadék várható és eleinte itt is inkább eső, így itt is csak lepel-4 cm friss havat várunk.

Szombaton eleinte még többfelé lehet havazás, de az egyre inkább a keleti országrészre helyezdődik át, majd délutáni órákban itt is fokozatosan megszűnhet a csapadék. Vasárnaptól pedig ismét egyre hidegebb időjárásra van kilátás.

Közlekedési nehézségek pénteken

Ahogy az előrejelzés elején is írtuk még sok a bizonytalanság, és jelentős változás lehet a halmazállapotban és a térbeli eloszlásban. Az azonban szinte bizonyosra vehető, hogy az átfagyott talaj miatt akár eső, akár ónoseső, akár hó hull majd komolyabb közlekedési nehézségekre kell számítani. Nagyobb nehézségek a pénteki napon várhatóak

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.