Így készítsd fel autódat a télies útviszonyokra!

Ahogy írtuk a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő héten sarkvidéki légtömegek érhetik el a Kárpát-medencét. Az alábbiakban egy kis közlekedésmeteorológiai összefoglalóval készülünk a télre.

Azt már megszokhattuk, hogyha kis hazánkban lehull egy hópehely, abból közlekedési káosz keletkezik, különösen az első havazások alkalmával. Ha pedig valóban komoly hóhelyzet alakul ki, mint tavaly márciusban, ahol hófúvás is nehezíti a közlekedést, akkor csak a legfelkészültebb autósok birkóznak meg a télies útviszonyokkal.

Tehát nem érdemes megvárni az első hó lehulltát, hanem már ősszel készítsük fel autónkat a télre. Íme, néhány hasznos tipp, ami jól jöhet a felkészülés során.

Így téliesítsük autónkat

Az első és legfontosabb, hogy vigyük el a szervízbe az autónkat és ellenőriztessük a legfontosabbakat: akkumulátor állapota, hűtőfolyadék szintje, és hogy hány fokot bír a fagyálló folyadék, az ablakmosó folyadék, a fűtés a termosztát és a kerekek. Ha értünk hozzá mindezt mi magunk is megtehetjük, például a hűtőfolyadékot a benzinkutaknál is ellenőriztethetjük ingyenesen.

Cseréljük le a gumiabroncsokat téli gumira! Kevesen tudják, hogy nem csak akkor van szükség téligumira, amikor havasak, jegesek az utak, hanem akkor is, amikor tartósan 7 C fok alá csökken a hőmérséklet. Ennek az oka, hogy a téli gumi lényegesen puhább, így jobban tapad az úttestre. A vizes, nyirkos és hideg úttesten a nyári gumi már rosszul tapad, ezért könnyebben megcsúszhat az autó. Nem véletlen, hogy télen megduplázódik a balesetek száma, annak ellenére, hogy kevesebb autó közlekedik az utakon.

Hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, bár volt rá törekvés, azonban a hóláncot a hatóságok megkövetelhetik, ha az útviszonyok azt szükségessé teszik. A gumidirekt.hu oldalon további információkat olvashatunk a téli gumikról.

Ellenőrizzük a fényszórókat manuálisan, azaz indítsuk be az autót, szálljunk ki belőle, és ellenőrizzük, hogy minden lámpa megfelelően működik-e. Ellenőrizzük a tartalékizzókat és nézzük meg, hogy a vészvillogó megfelelően világít-e.

Az ablakmosó folyadékot is ellenőrizzük, és ha szükséges cseréljük le fagyálló ablakmosóval. A szélvédő a téli időszakban könnyen lefagy, ezért az ablakmosóra nagyobb szükség van, mint a nyári időszakban. Az is előfordulhat, hogy a spriccelő eltömítődik, erre is figyeljünk oda, és próbáljuk ki, hogy működik-e az ablakmosó.

Kevesen tudják, hogy ma már ablaktörlőből is van téliesített típus, amely könnyebben elboldogul a hóval és a jéggel. Érdemes ezt is kipróbálni a téli időszakban.

A téli sósszórás nem csak az autó gumiabroncsát károsíthatja, hanem az autó festését is, ezért az autót érdemes a téli időszakban is rendszeresen lemosni, hogy a korróziót megakadályozzuk és ne rozsdafoltokkal kezdjük a tavaszi időszakot.

Így készülj fel az utazásra, ha esik a hó

Bár Magyarország nem kifejezetten havas ország, az idei március megmutatta, hogy mit okozhat egy komoly hófúvás az országutakon. Érdemes felkészülni arra, hogy egy baleset miatt hosszú időre az úton ragadunk. Íme, néhány ötlet, hogyan készüljünk fel erre a helyzetre.

A téli időszakban lehetőleg mindig legyen minimum félig a tank, így az autó is könnyebben beindul, és nem fogyunk ki hamar az üzemanyagból. Ha hosszabb útra indulunk tankoljuk tele autónkat. [google336]

A mobiltelefont mindenképpen vigyük magunkkal, és töltsük fel. A hideg időben az akkumulátorok nagyon gyorsan lemerülnek, ezért vigyünk magunkkal olyan töltőt, amely az autó szivargyújtójával is tölti telefonunk akkumulátorát.

Hosszú útra vigyünk magunkkal jégkaparót, és egy kisebb hólapátot. Óriási segítséget jelenthet, ha elakadunk autónkkal. Ellenőrizzük az elsősegély dobozt, és a tartalékizzókat, de nem árt ha viszünk magunkkal elemet, takarót, gyufát, és meleg ruhákat. Talán túlzásnak tűnik, de márciusban több ezer ember rekedt, több mint egy napig a hó fogságába, tehát nem tréfa dolog.

Ha elsőkerék meghajtású az autónk, érdemes egy kis homokot is magunkkal vinni. Az autó eleje ugyanis nehéz, a hátulja könnyű, emiatt nehezen birkózik meg a télies útviszonyokkal. A homok segíthet az autó elindulásában, ha elakadtunk volna a hóban.

Takarítsuk meg autónkat az út előtt, hogy jól láthatóak legyünk. A havazásban nagyon rosszak a látási viszonyok, így minden apróság segíthet egy baleset elkerülésében, amitől autónk jobban láthatóvá válik.

Így vezess téli útviszonyok mellett

A téli időszakban az autós balesetek a vezető halálokok között szerepelnek. Érdemes tehát felkészülni a télies útviszonyok között vezetésre is.
Mielőtt elindulnánk tájékozódjunk az útviszonyokról, és a várható időjárásról az interneten, de akár fel is hívhatjuk az Útinform ügyeletét. Ha rosszak a körülmények lehetőleg ni induljunk útnak.

Tervezd meg az utat és vigyél magaddal térképet is. A GPS nagy segítség lehet, de sok esetben a térkép jobban áttekinthető, ezért vidd azt is magaddal. Lehetőleg kerüld el a meredek, hegyi utakat.

Értesíts valakit az ismerőseid közül, hogy útnak indulsz, és mond el azt is merre mész és mikorra várható az érkezésed. Ha elakadnál, így könnyebben rádtalálnak a hatóságok.

A hidak és felüljárók fagynak le elsőként, ezért ezeket különösen óvatosan közelítsd meg, és kerüld a hirtelen irányváltásokat és sebességváltoztatást.

Lágy mozdulatokkal vezess. Lassan gyorsulj és fékezz, és a kanyarodásoknál se rántsd el hirtelen a kormányt, mert könnyebben megcsúszik az autó. Kerüld a váratlan mozdulatokat és tarts nagy követési távolságot. Próbáld meg előre látni a történéseket,így a szükséges sávváltást, vagy megállást.

Mindazonáltal ne menj túl lassan sem. A nagyobb hóakadályok leküzdéséhez kell, hogy lendülete legyen az autónak.
Maradj távol a teherautóktól. Lényegesen nagyobb a féktávolságuk és könnyebben megcsúszhatnak, ráadásul havat és sarat fröcskölhetnek az autóra, ami akár az autóból való kilátást is akadályozhatja.

Ha négykerék meghajtású autód van ne légy elbizakodott. ezek a járművek általában nehezebbek, és így nehezebben is állnak meg.
Légy látható és láss. Ha havazik, függetlenül a napszaktól, vagy a helytől legyen mindig bekapcsolva a fényszóród.

Így előzd meg a téli baleseteket

Téli útviszonyok között vezetni nem könnyű feladat. A friss hó, vagy a lefagyott úttest, vagy a napközben megolvadt, majd újrafagyott hó, a hófúvások még a gyakorlott vezetőt is próbára teszik. Mivel idehaza ritka a hó, még a sokat vezetőknek sincs kellő tapasztalatuk a télies útviszonyokra. Íme néhány tipp, ami segíthet a vezetésben, vagy a problémák megoldásában.

Ha az úttest állapota megengedi, lehetőleg ne menj közel a felezősávhoz, nehogy egy szembejövő autó megcsúszva beléd szaladjon.

Ha elakadsz a hóban rakd ki a vészvillogót. Ha az autóban maradsz, kösd be a biztonsági övet, hogyha valaki neked hajtana, az megvédjen az súlyosabb sérülésektől.

Érdemes egy fáklyát is magunkkal vinni, amit meggyújthatunk, hogy könnyebben észlelhető legyen az autónk.

Ha elakadsz a hóban, akkor lassú gázzal próbálj meg kijönni belőle. Ne rángasd a kormányt és ne gyorsíts hirtelen, mert ezzel, csak mélyebbre ásod magad a hóban. Hintáztasd az autót előle-hátra, hogy a lendülettel kiszabadítsd az autót a hóból.

Ha végleg beragadnál, csak annyi ideig járasd a motort, amíg az felfűti az autót. Spórolj az üzemanyaggal, de időnként engedj friss levegőt az autóba. Figyelj arra is, hogy a kipufogót, nehogy eltömítse a hó, és a szén-monoxid nehogy visszaáramoljon az autóba.

Mindazonáltal akkor jársz el a leghelyesebben, ha előzetesen tájékozódsz. Ma már az előrejelzések nagyon pontosan tudják jelezni a vrható kritikus útviszonyokat. Tájékozódjunk és csak akkor induljunk el, ha a feltételek megfelelőek. Semmi sem olyan fontos, mint az életünk.

További hasznos tippeket olvashatsz az utinform téli vezetési tanácsok oldalán.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.