Így érkezik meg a tél – a hétvége forgatókönyve

első havazás

Megérkezik az évszakváltó hidegfront a hétvégén, de egyelőre még csak a hegyekben lehet hó. Cudar időnk lesz.

Melegrekordok dőltek

Az elmúlt napokban zonálisnak nevezett légáramlás uralkodott, azaz az óceán felől nyugati irányból enyhe légtömegek érkeztek a Kárpát-medencébe. A frontok csak az ország északi részét súrolták, így míg ott kisebb esők előfordultak, a déli országrészben alig volt csapadék. Szokatlanul enyhe volt az idő, melegrekordok dőltek és 20 C fok feletti hőmérsékletet is mértünk, ami november végén igencsak ritka. Mindennek azonban vége.

Sarkvidéki levegő érkezik

Pénteken egyre több felhő lesz felettünk, de egyelőre még csak kevés helyen, inkább csak északon lehet kisebb eső, zápor. Marad még az enyhe idő, északon 10, délen 16 C fokot is mérhetünk.Estétől azonban észak felől egyre többfelé várható már tartós esőzés. Az éjszaka folyamán a csapadék dél felé halad majd.

Ezzel párhuzamosan a déli szél is megerősödik a front előtt, akár 60km/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

Szombaton aztán megérkezik a sarkvidéki eredetű hideg levegő. A front előtt már viharos széllökésekre is számítani kell, akár károkozó szél is kialakulhat. Az esőzés súlypontja egyre inkább délre és a középső, keleti országrészre tevődik majd át. Ahogy a hideg levegő elárasztja a Dunántúlt, a magasabban fekvő helyeken szombat délután már megjelenik a havaseső, majd akár a havazás is. Jelentős hóréteg nem várható, de a hegyekben már néhány centi hóréteg is kialakulhat, síkvidéken egyelőre nem várható havazás. A mostani számítások szerint a legtöbb csapadék a déli területeken várható.

Várható csapadék (forrás: Hydroinfo)

Nappal hidegebb lesz, mint reggel

A szél északi irányba fordul majd, a hideg levegő, és az élénk, erős szél miatt alacsony lesz a hőérzetünk. Míg a reggeli órákban 5-10 C fok körül alakul majd a hőmérséklet, a nappali csúcshőmérsékletek sem emelkednek e fölé, sőt lesznek helyek, ahol napközben már hidegebb lesz, mint a reggeli órákban.

Vasárnap eleinte még délen és keleten lehet csapadék, majd nyugat felől elkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hegyekben továbbra is számítani lehet havasesőre, akár kisebb havazásra is. Erős, néhol élénk lesz a szél, ezért a +3 +7 c fokos csúcsértéknél hidegebbnek érezzük majd a levegőt.

A jövő hét első felében igen hideg lesz -5 +1 c fokos hajnali, és +1 +6 c fokos nappali csúcsértékekkel. Jelentős csapadék már nem várható, de futó zápor, a hegyekben hózápor előfordulhat

Az Alpokban méteres havat várnak

Míg nálunk egyelőre csak a hegyekben lehet néhány centi hó, addig Ausztriában az osztrák és svájci meteorológiai intézetek jelentős havazást várnak. A számítások szerint főként a nyugati és északi Alpokban várható, akár 65 cm friss hóréteg is, de az Alpok többi területén is jelentős havazás várható.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.