Országos havazás, hófúvással! (hótérkép + élő közvetítés)

hótérkép 2016

Országos havazás várható, délnyugat kapja a legtöbb havat, a Dunántúlon hófúvásra is számítani lehet.

Hétfő (20:15) – Továbbra is havazik

Nagyjából a Győr-Gyula vonaltól keletre továbbra is havazik Reggelig még lepel-3 cm hó hullhat. Holnap délután újab csapadék jön!

Hétfő (15:50) – Riasztás hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom, Győr, Fejér megyék több kistérségére is riasztást adott ki a hófúvás miatt (korábban csak figyelmeztető előrejelzés volt érvényben). A térségben 20-30 km/órás széllökések vannak, amelyek már hordják a havat.

Hétfő (15:45) – van ahol már 10 cm hó hullott

A Dráva mentén egyes helyeken már 10 cm a friss hóréteg vastagsága, az ország többi részén lepel -5 cm hó hullott idáig. Bár nem nagy mennyiség, de komoly közlekedési nehézségek léptek fel, mivel a hó nem olvad, jelenleg is -6 és -9 C fok körül vannak a csúcshőmérsékletek.

Hétfő (15:40) – Győrtől Nyíregyházáig havazik

Már az ország kb 95%-án havazik. Csak a Szatmári síkság és az Alpokalja térségében vannak csapadékmentes területek. Győrben jelenleg is intenzíven havazik.

Hétfő (15:30) – Kamionok akadtak el a hóban

A Bakonyban Zirc és Bakonyszentkirály között három kamion akadt el a téli útviszonyok miatt, emiatt a 82-es főúton lelassult a forgalom.

Hétfő (15:00) Balesetek az M1-esen

Győr és Budapest felé is baleset lassítja a haladást a sztráda Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Egy autó a szalagkorlátnak csapódott az autópálya Győr felé vezető oldalán, míg a főváros felé viszont felborult egy másik kocsi. A baleset helyszínelésének és a műszaki mentés ideje alatt lassabb haladásra kell számítani. (Origo)

Hétfő (14:10) – Súlyos baleset az M7-esen

A csúszós hó okozhatott balesetet Sóskút mellett, az M7-es autópályán: két személyautó ütközött, az egyik kocsi utasa súlyosan sérült, őt ki kellett vágni az autóroncsból. A karambol miatt Sóskút után jelenleg csak félpályán halad a forgalom Budapest felé.(forrás: Origo.hu)

Baranya megyében a 67-es úton két baleset is történt Vásárosdombó közelében. Az egyikben egy személy könnyebben megsérült.

Hétfő (14:05) – Baleset a 4-es főúton is, lépésben lehet csak haladni

A 4-es főútat félpályán lezárták Péterinél, nem mesze Monortól, ahol egy teherautó borult fel. a tűzoltók drótkötelek segítségével próbálják meg felállítani a járművet. A havazás miatt a 4-es főút ezen szakaszán amúgy is csak lépésben lehet haladni.

Hétfő (13:30) – Egyre több a baleset!

Szentgyörgyvárnál felborult egy autó lezárták a 76-os főutat, Keszthelynél pedig egy teherautó borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma. A 760-as úton, Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy autó. A sofőrhöz mentőt hívtak, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát félszélességben lezárták.

A megyei közútkezelő ügyeletese közölte: a folyamatos havazás miatt csaknem negyven gép dolgozik a zalai utakon. A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést. (forrás : Index.hu)

A havazás kitart, és a megerősödő szél kisebb hótorlaszokat is emelhet, így aki teheti ne induljon ma útnak. Bár jelentős hóvastagságra nem kell készülni a -6 -8 C fokos nappali hőmérséklet miatt a utak sózása nem hatékony, és a hó nem olvad. Ez különösen a kezdő sofőrök számára jelent komoly kockázatot. Az utak állapota az utinformon követhető.

utak havazás

Hétfő (13:27) – Már országos havazás van

Az ország északkeleti csücskének kivételével már az ország minden pontján havazik, Debrecent most éri el a havazás, Miskolcon már hull a hó. Egyelőre a csapadéknak van utánpótlása, így akár az esti órákig is kitarthat a havazás, még a Dunántúlon is.

Hétfő (11:30) – A Tiszát közelíti a havazás

Az országban már több helyen intenzíven havazik, és egyre fehéredik a táj. A havazás vonala lassan eléri a Tiszát is. A csapadékmező a vártnál hamarabb érkezik. A nyugati határszélen átmeneti csapadékszünet után újabb havazás kezdődött.

Hétfő (11:10) – Már a Dunától keletre is havazik

A havazás vonala átlépte a Duna vonalát. Már havazik a fővárosban is, intenzívebb havazást is jelentettek. Hull a hó Bács-Kiskun megyében is.

Hétfő (10:34) – Holnap ónos esőre, havas esőre figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pár perce kiadott friss figyelmeztetése szerint a holnap délutáni órákban érkező újabb csapadék a Dél-Dunántúlon ónos esőt, északabbra fagyott esőt hozhat, míg az Észak-Dunántúlra havazást.

Hétfőn (10:00) – Hójelentés

A Dráva menti térségben már 4-6 cm-es a hóréteg vastagsága, Zala és Vas megyékben eddig 1-3 cm hó hullott. Már a Komárom-Pécs vonaltól nyugatra havazik.

Hétfő ( 9:45) – Hamarosan a fővárost is elérheti a havazás

A vártnál gyorsabban terjed a csapadéksáv, így a déli órákra már elérheti a főváros térségét a havazás.

Hétfő (9:25) – Figyelmeztetés a Dunántúlra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette figyelmeztető előrejelzését. Az Észak-Dunántúlra hófúvás miatt, a Dél-Dunántúlra Hófúvás és/vagy havazás miatt van kiadva figyelmeztetés.

Hétfő (9:20) – Északkeleten is havazik

Északkeleten is szállingózik a hó, ez átnedvesíti a légkört, így nagyobb esély van rá, hogy ezeken a területeken is több hó hulljon az este folyamán.

Hétfő (9:11) – Részletes előrejelzés

Bár nem lesz sok hó, de országos havazásra készülhetünk. Délnyugaton már most is havazik, ott holnap délig akár 8-12 cm vastag is lehet a hótakaró vastagsága, a nagyobb mennyiség a határszélen várható.

Elkészült hótérképünk, amelyen a kedd délig várható hóréteg vastagságát mutatjuk meg. Az előrejelzésben még mindig sok a bizonytalanság, ÉK-en lesznek helyek ahol lehet hó sem lesz.

A havazás már hétfő reggel megkezdődött az ország délnyugati csücskében, most is havazik Szombathelyen és Zalaegerszegen. Bár nem várható igazán jelentős mennyiség, a nagy hideg miatt minden leeső hópihe megmarad. Hétfő estig néhány centiméter friss hóra kell számítani, de az éjszak tovább folytatódik majd a havazás.

Hétfő napközben a csapadék sávja fokozatosan halad majd északkeleti irányba, késő délutánig a Duna vonaláig terjedhet a havazás.

A Dunántúlon élén, néhol erős lesz a szél, itt a szél a lehullott havat hordhatja is, és kisebb hófúvások is kialakulhatnak. A legkevesebb hó a keleti, északkeleti megyékben várható, itt lepe-4 cm hóra számítunk.

Nagyon hideg lesz napközben -7 -1 C fok körül alakul majd a hőmérséklet, de ezt az élénk szél miatt még hidegebbnek érezzük majd.

Az éjszaka folyamán a csapadéktömb kelet felé halad majd, reggelre már csak az ország keleti felében lehet kisebb havazás, délnyugat felől pedig elvékonyodik majd a felhőzet.

Az esti órákban nyugat felől újabb csapadékrendszer ér majd el bennünket , és északnyugaton a havazás mellett már a havaseső is megjelenhet. Szerdán is folytatódik majd a csapadékos időjárás, egyre inkább vegyes halmazállapotú csapadékkal, havaseső, ónoseső is hullhat a havazás mellett. Felmelegedés kezdődik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.